Demonstrat și de sondajul realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), PDM este în creștere, iar PAS în cădere liberă!

Partidul Democrat din Moldova se află pe locul doi în preferințele politice ale moldovenilor și se află în creștere, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate se află în cădere liberă. Astfel, din luna iulie 2018, până în luna octombrie, partidul condus de Maia Sandu a scăzut cu 4%. În același timp, Partidul Democrat din Moldova a înregistrat o creștere de 4%, ajungând pe locul doi în preferințele moldovenilor. Cel puțin asta reiese din datele sondajelor realizate de către Institutul Republican Internațional (IRI).

Datele sondajului realizat de către IRI în luna iulie 2018, arătau că PSRM ar fi acumulat 36% dintre voturi, PAS – 16%, PD – 9%, iar PPDA – 9%.

Institutul Republican Internațional, IRI, sondaj sociologic, Maia Sandu in scadere, PAS, Partidul Democrat , PDM, Plahotniuc, Vlad Plahotniuc,, alegeri 2019, alegeri parlamentare 2019, sondaj IRI, sondaj IMAS, sociologi, sondaj de opinie

În luna octombrie deja, datele sondajului realizat de Institutul Republican Internațional arată că Partidul Democrat din Moldova condus de Vlad Plahotniuc, a înregistrat o creștere de 4 puncte procentuale, ajungând pe locul doi în preferințele alegătorilor moldoveni, devansând PAS-ul Maiei Sandu, care a scăzut cu 4%.

PAS scade in preferintele alegatorilor, blocul ACUM, blocul politic ACUM, PAS cu DA, PPDA, Maia Sandu, Andrei Nastase, Platforma DA, Plahotniuc, PDM, Vlad Plahotniuc, sondaj IRI, sondaj de opinie, sondaj sociologic

Este de menționat că sondajul IRI a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1503 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.

Astfel, sondajul realizat de IRI demonstrează că PDM se află în creștere, iar PAS în scădere, precum au arătat și datele unui alt sondaj de opinie, realizat de compania sociologică IMAS în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie, adică cu o lună mai târziu decât sondajul IRI, pe un eșantion de 1475 de persoane din 114 localități, având aceeași marjă de eroare de 2,5%.

Datele sondajelor mai demonstrează că datorită faptului că Andrei Năstase s-a impus în fața Maiei Sandu ca și candidat unic al binomului PAS cu DA în cadrul alegerilor locale anticipate din Chișinău, scorul lor electoral practic s-au inversat. Despre acest lucru au vorbit și mai mulți analiști politici care declarau în acea perioadă că scopul adevărat al lui Andrei Năstase nu a fost să ajungă Primar al municipiului Chișinău, dar a candidat pentru a crește în sondaje și aș face PR politic. Mai mult decât atât, pentru a fi sigur că nu ajunge în funcția de Primar al Chișinăului, Andrei Năstase a încălcat conștient legislația electorală, făcând agitație în ziua alegerilor, lucru care l-a și lăsat fără mandat.

 

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share