Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară

Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost adoptată cu votul a 58 de deputați PAS. Procuratura Generală a înaintat Parlamentului cinci cereri în acest sens. Cei doi deputați au părăsit, în luna mai curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-au anunțat că aderă la Partidul Renaștere, scrie Radiomoldova.md

Astfel, Procuratura Generală a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului Irina Lozovan în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în judecată pe cazul săvârșirii infracțiunii cu semnele de calificare, acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, precum și pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani săvârșit de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

În privința deputatului Alexandr Nesterovschi, Procuratura Generală cere ridicarea imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în judecată pe cazul săvârșirii infracțiunii de corupere pasivă; acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat; finanțarea ilegală a partidelor, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitate normativă, pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșite în proporții deosebit de mari.

Deputatul Alexandr Nesterovschi, care nu a participat la ședința comisiei juridice, numiri și imunități, a venit ulterior în Parlament, în momentul dezbaterilor cererilor Procuraturii Generale. El a declarat că în spatele dosarelor intentate pe numele lui sunt deputați PSRM, care au scris plângeri la Procuratură și în baza cărora a fost pornită urmărirea penală. În același timp, întrebat direct despre câți bani a fost vorba în cadrul coruperii deputaților, el a evitat să răspundă.

Prezentă în plenul Parlamentului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a menționat că, în ultimele luni, Procuratura Anticorupție în comun cu Serviciul de Informații și Securitate au avut în gestiune mai multe dosare penale, ce vizează finanțarea partidelor politice.

„Am autorizat la judecătorul de instrucție măsuri special de investigație, inclusive interceptări telefonice, instalarea de tehnică în locațiuni și în automobile. Am folosit agenți sub acoperire, care au înregistrat întâlniri, convorbiri cu mai multe persoane. Am reușit să înregistrăm convorbiri telefonice, inclusive prin aplicațiile WhatsApp, BRIA și altele. Am documentat transmiterea sub controlul organului de urmărire penală sumei de 30 de mii de dolari, transmisă de soțul deputatei Irina Lozovan și sumei de 50 de mii de dolari, transmisă de către deputatul Alexandr Nesterovschi. Toate aceste probe sunt examinate în continuare”, a precizat Dragalin.

Astăzi au avut loc mai multe percheziții la persoane care nu sunt deputați și nu dețin imunitate.

Joi, 21 septembrie, pe cazurile enumerare mai sus, reprezentanții Procuraturii Anticorupție, în comun cu cei ai Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate au descins cu peste 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate documente și bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 euro, 2 430 de dolari și 4 500 franci elvețieni.

Până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal.

Total
0
Shares
Total
0
Share