Deputații PAS au adoptat legea care ar putea duce la falimentarea Găgăuziei

 

Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă Găgăuzia se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a Codului fiscal pentru a reglementa mecanismul de restituire a impozitelor și taxelor în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă.

Potrivit mecanismului propus, sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în modul stabilit de legislație.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, o analiză a situației a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG. Respectiv, inițiativa legislativă înaintată va asigura respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării.

Modificarea legislativă urmează să intre în vigoare la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS Proiectul a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați și urmează a fi aprobat și în lectura a doua.

„Înainte de a intra într-o vacanță de două luni, deputații PAS urmează să adopte o rectificare la lege care ar putea să lase poporul găgăuz fără fonduri semnificative. Din acest motiv, deputații din partea Partidului Politic „ȘOR” au anunțat boicotarea ședinței parlamentare de astăzi și intenția de a contesta această lege la Curtea Constituțională. Aceștia sunt convinși că inițiativa PAS contravine prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova și intenționează să lupte pentru dreptatea poporului găgăuz”, a declarat astăzi politicianul Ilan Șor.

Șor a subliniat că indiferent de obstacolele pe care le vor pune în calea lor reprezentanții regimului Sandu-PAS și deputații șantajați de la Comrat, echipa sa, împreună cu Evghenia Guțul, va lucra activ în interesul locuitorilor autonomiei. Ei vor demonstra întregii țări că UTA Găgăuzia este capabilă să devină în scurt timp, o regiune de vis.

Total
0
Shares
Total
0
Share