Alte știri

Despre ce a discutat ministrul Ion Perju cu agricultorii din raionul Hâncești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a efectuat marți, 11 august,  o vizită de lucru în raionul Hâncești. Oficialul s-a întâlnit cu administrația raională și agricultorii din regiune pentru a discuta despre situația din sector și suportul statului în condițiile dificile din perioada curentă.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În cadrul discuțiilor cu producătorii agricoli, ministrul a menționat principalele acțiuni realizate de Guvern, menționând resursele financiare alocate pentru agricultori și procedura de distribuire a acestora.

„Pentru a susține agricultorii în condițiile dificile din perioada curentă, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii,  AIPA recepționează cererile și dosarul de solicitare a subvențiilor. Alte 100 mln sunt din Fondul de Intervenții a Guvernului, iar în toamnă vor fi alocate alte 100 milioane. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. Suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol. Am discutat cu băncile comerciale și sunt dispuse să ofere susținere pentru agenții economici din sectorul agricol (reeșalonarea creditelor, etc.). A fost aprobată Legea ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%. La Guvern discutăm în continuu despre toate oportunitățile de suport, analizăm, negociem, vom reuși să identificăm soluțiile optime. Blocarea traseului nu aduce bani în buget și nu rezolvă probleme. Vă îndemn să dăm dovadă de comunicare și cooperare comună” a menționat ministrul, în dialogul cu agricultorii.

În după amiaza zilei, ministrul Perju a vizitat complexul agroindustrial din Fârlădeni, unde se desfășoară activități în mai multe domenii economice. Scopul vizitei a fost de a discuta cu agentul economic despre ferma de bovine, unde sunt crescute circa 4 000 de bovine, procesul de colectare a furajelor pentru iarnă și provocările, în acest sens.

„Sectorul zootehnic este important pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile în țara noastră, pentru că îngrășămintele organice generate de fermele zootehnice constituie baza de asigurare a calității solului- bogăția Moldovei”, a menționat Ion Perju.

Ulterior, oficialul a mers pe câteva câmpuri agricole semănate cu cereale de grupa a II – a.

Citește și: Ministrul Ion Perju s-a întâlnit cu agricultorii din raioanele Șoldănești, Rezina și Drochia. Despre ce au discutat

loading...

Comments are closed.