Dezbinare în blocul ACUM: Platforma DA cere alianță cu PSRM, iar PAS se vede în opoziție în următorii 4 ani!

PAS, Platforma DA, Maia Sandu, Andrei Năstase, bloc electoral comun, platforma comuna, Maia Sandu face jocul lui Plahotniuc

Abia de au trecut 24 de ore de la anunțarea rezultatelor că au și apărut primele neînțelegeri în cadrul blocului ACUM. Se pare că, partea Platformei DA insistă pe o alianță cu PSRM, iar PAS-ul ar dori să rămână în opoziție, cum a și semnat înainte de alegeri.

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova, a declarat că partidul pe care îl reprezintă nu va face nici un fel de coaliție sau alianță cu PDM sau PSRM. Deputatul ales pe circumscripția 32 spune că nu coincid valorile formațiunii pe care o reprezintă cu cele ale democraților și socialiștilor. Acesta spune că există doar două opțiuni, anticipate sau opoziție, în condițiile actuale nu pot să permită o potențială compromitere în fața alegătorilor.

La rândul lor, reprezentanții Platformei DA și simpatizanții acestora susțin că ar fi nevoie de un vot “antioligarhic” al PSRM + ACUM. Acest lucru l-a propus fostul deputat comunist și rezidentul platourilor Jurnal TV, unul din analiștii de curte al Platformei DA, Alexei Tulbure. Ideea a fost susținută de către Alexandru Machedon, directorul Starnet, care este și unul din finanțatorii Platformei DA, acesta a spus că e nevoie ca ACUM și PSRM să voteze anularea sistemului mixt electoral, adoptarea unui pachet de legi anticorupție și declanșarea alegerilor anticipate.

Machedon spune însă că această propunere nu înseamnă o alianță și doar un vot comun. Totuși, orice manual de politologie și chiar dex.ro ne spune că definiția termenului de alianță este “Înțelegere între două sau mai multe grupuri în vederea realizării unui obiectiv comun”, iar anularea votului mixt și adoptarea în comun a unui pachet de legi anticorupție cum s-a exprimat Machedon, este nimic altceva decât acel obiectiv comun despre care scrie dicționarul explicativ.

Ideea unei alianțe, sau a unei coaliții situative cum i se mai spune, a fost lobată ieri de către Natalia Morari și Ștefan Gligor la emisiunea Politica de la postul de televiziune TV8. Aceștia încercau să convingă deputații aleși pe listele ACUM, dar care au fost înaintați de PAS că anume o alianță cu PSRM-ul este ceea ce are nevoie acum Republica Moldova.

Amintim că înainte de alegeri, Mihai Popșoi și Andrei Năstase au făcut declarații diametral opuse în cadrul dezbaterilor electorale. Vicepreședintele PAS spunea că blocul ACUM se va destrăma probabil în 2-3 fracțiuni, iar Andrei Năstase la rândul său a declarat că nu există nici un fel de dubiu că blocul ACUM se va păstra în aceeași componență și după alegeri.

Total
0
Shares
Total
0
Share