Alte știri

(doc) Acordul semnat de Maia Sandu și fundația lui Soros privind primirea unui milion de dolari a fost publicat de Corina Fusu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Corina Fusu, fosta ministră a educației, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe documente care demonstrează că Maia Sandu, în calitate de ministru a primit un milion de dolari din partea miliardarului George Soros, pe documentele acestea este pusă semnătura actualei președinte a Partidului Acțiune și Solidaritate.

În anul 2014, Maia Sandu a primit 1 milion de dolari, prin intermediul lui Iurie Leancă pentru dezvoltarea segmentului educațional, ea fiind atunci ministrul educației. Actuala lideră a PAS, a acceptat banii, numindu-l pe Soros drept oligarh bun. Banii aceștia însă au fost direcționați în cu totul alte domenii decât educația, chiar dacă situația în instituțiile din învățământ era una dezastruoasă. Mai mult de atât, Maia Sandu, sub pretextul unor optimizări, a închis multe școli, iar elevii nevoiți să traverseze câțiva kilometri pentru a ajunge la ore.

Conform acordului de colaborare dintre Ministerul Educației a Republicii Moldova și Fundația Soros – Moldova, banii urmau să ajungă pentru dezvoltarea sistemului de învățământ. Anume, se dorea dezvoltarea curriculară, dezvoltarea resurselor umane și modernizarea școlilor. De fapt, singurul lucru care s-a schimbat, este curricula școlară, care însă este un proces obișnuit.

Dezvoltarea resurselor umane, a devenit puțin probabilă din cauza exodului profesorilor care în acea perioadă primeau salarii mizere, majorările fiind înregistrate abia după 2016, când Maia Sandu era lider de opoziție deja. Modernizarea școlilor, a avut loc doar prin închiderea multora din ele, evident nu se poate spune modernizare. Echipa Maiei Sandu și susținătorii ei preferă termenul de „optimizare” în locul celui de închidere, care în cazul de față sunt sinonime.

În schimb, după o investigație a noastră, se pare că Maia Sandu a distribuit milionul lui Soros unor ONG-uri, care în momentul de față sunt conduse de către apropiați, sau chiar membri activi al Partidului Acțiune și Solidaritate. Câteva ONG-uri, printre care Institutul de Politici Publice (IPP) și Pro Didactica au împărțit peste 330 de mii de dolari. Este de menționat faptul că Oazu Nantoi, deputat ales din partea PAS este director de program la IPP, iar directorul acestuia este Arcadie Barbăroșie, care la rândul său este soțul Danielei Terzi – Barbăroșie, care este membră a Biroului PAS.

În anul 2014, ONG-ul Pro Didactica era condus de către Arcadie Barbăroșie, iar în prezent, în fruntea acestuia se află Liliana Nicolăescu – Onofrei, care a fost aleasă în funcția de deputat pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Surprinzător” este faptul că, în timpul alegerilor, membrii acestor ONG-uri s-au regăsit printre principalii finanțatori al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de către Maia Sandu. Oare au mai rămas bani din milionul primit de la Soros pentru încă un scrutin electoral?

loading...

Comments are closed.