Alte știri

DOC // Ala Nemerenco recunoaște că diploma de master i-a fost oferită. Legal, actul este fals

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce bloggerul Eugeniu Luchianiuc a scris pe blogul său că Ala Nemerenco, consilier prezidențial, are o diplomă falsă de la Școala de Management în Sănătate Publică a USMF, mâna dreaptă a Maiei Sandu, în domeniul sănătății, a reacționat, informează Telegraph.md

Pe pagina ei de pe Facebook, Ala Nemerenco recunoaște că diploma de master i-a fost oferită. Susține că a primit-o pentru participarea la fondarea instituției de la care a primit documentul, în anul 2007.

După câte afirmă Nemerenco, cei 9 lectori fondatori ai Școlii de Management în Sănătate publică a USMF și-au oferit între ei diplome de master, fără concurs de admitere și studii conform programului stabilit, și s-au apreciat cu nota 10, după care au început să pregătească alți medici în domeniul managementului în sănătate.

Citește și: Școala care i-a dat diplomă Alei Nemerenco și-a șters urmele de pe internet, după dezvăluirile de ieri

ALA NEMERENCO, consilierul Maiei Sandu:
”Am văzut că a apărut brusc un interes deosebit față de studiile mele și diplomele obținute.

Din acest motiv am decis să public toate diplomele și titlurile, începând cu atestatul și medalia de aur de la terminarea școlii și până la titlul de doctor în științe medicale.

În ceea ce privește diploma de master, pentru că am fost sunată de reprezentanți ai presei, precizez că această diplomă a fost oferită celor 9 lectori, și mie printre ei, care au pus bazele fondării Școlii de Management în Sănătate Publică. Alături de alți colegi am mers la multe cursuri de pregătire în diferite țări anume cu scop de a forma curricula acestei școli, cursuri care au fost echivalate prin această diplomă de master. Nu putem fi regăsiți în rândul studenților absolvenți, fiindcă toți noi am fost profesorii acestei școli începând cu 2005 și am educat deja 12 generații în această instituție”.

Din punct de vedere legal, diploma de master a Alei Nemerenco este falsă

Conform Legii învățământului, norma în vigoare în anul 2007, Ala Nemerenco putea obține diploma de master doar în urma admiterii printr-un concurs organizat în baza criteriilor stabilite de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, cu studierea curriculumului aprobat și, la final, cu susținerea obligatorie a tezei de master.

Extras din Lege:

Articolul 28. Studii superioare de masterat
(1) Durata studiilor superioare de masterat este de 1-2 ani şi corespunde unui număr de 60-120 de credite de studiu transferabile.
(3) Admiterea la studii superioare de masterat se efectuează prin concurs, în baza criteriilor stabilite de Ministerul Educaţiei şi Tineretului (atunci așa se numea).
5) Studiile superioare de masterat se finalizează cu susţinerea tezei de master.

Amintim că Şcoala de Management în Sănătate Publică (SMSP) este o instituţie care activează pe lângă USMF „Nicolae Testemiţanu”, fiind fondată de către Ministerul Sănătăţii în anul 2003, cu suportul organizaţiilor internaţionale din domeniu: OMS, UNICEF, BM, Fundaţia Soros-Moldova etc. Activitatea SMSP se focalizează pe triada – instruire, cercetare şi servicii de instruire şi consultanţă, fiind o instituţie importantă, academică şi ştiinţifică, în domeniul sănătăţii publice din Republica Moldova.

Direcțiile principale de activitate ale ŞMSP sunt:

  • Formare prin cursuri postuniversitare (studii de masterat) și programe avansate de educație medicală;
  • Dezvoltarea cercetării, pentru creșterea nivelului și calității cunoștințelor din domeniul sănătății publice;
  • Prestarea serviciilor de consultanță și asistență tehnică în domeniul sănătății publice.

Menționăm că funcționarii publici din țările europene demisionează atunci când ajung în așa situații, inclusiv dacă se află că au copiat teza de masterat sau doctorat.

loading...

Comments are closed.