DOC // Condiții contradictorii în „caietul de sarcini” pentru cedarea spațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău

Concursul pentru darea în locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, anunțat de curând pe site-ul Agenției Proprietății Publice este organizat într-un mod neprofesionist, conține o serie de carențe grave. Este pentru prima dată când autoritățile unui stat se grăbesc să ofere în gestiune străină un activ strategic, de care depinde inclusiv securitatea. Mai mult, chiar condițiile de calificare la concurs prevăd contradicții flagrante, ce nicidecum nu pot fi admise la tranzacții de acest nivel.

VIDEO // Foarte curând, după transmiterea spațiilor de la Aeroportul din Chișinău, Dorin Recean își va extinde acolo afacerea cu aripioare crocante, sugerează Vlad Filat

La punctul 2, litera b) din „Condițiile de calificare”, organizatorul stabilește, la prima cratimă, necesitatea deținerii unei experiențe de cel puțin șapte ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în minim 10 aeroporturi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, la a doua cratimă, apare un cu totul alt criteriu obligatoriu. Mai exact, pretendentul trebuie să fi „administrat, în ultimii cinci ani, minimum trei spații cu destinația Travel Retail și trei spații cu destinația alimentație publică în aeroporturi internaționale”.

Pe lângă faptul că întregul conținut de la prima cratimă exclude ceea ce urmează la a doua cratimă, subliniem că în Republica Moldova nu există în acest moment o companie locală, care ar întruni o experiență de cel puțin șapte ani în 10 aeroporturi din UE. Pe lângă asta, apare nedumerirea firească de ce și cum a fost stabilită necesitatea unei experiențe de tocmai șapte ani și neapărat în cel puțin 10 aeroporturi ale UE, fără precizarea dacă acestea ar trebui să fie din țări diferite. Nu există niciun argument în favoarea acestui criteriu și niciun studiu.

Tocmai de aceea, devine tot mai limpede că Guvernul Recean-Spînu s-au grăbit să ticluiască un concurs obscur și plin de condiții doar pentru a oferi un bun strategic al statului unei companii străine, care a primit din timp asigurări că va fi declarată câștigătoare. Este vorba de SRL „Lagardere Travel Retail”, creată în noiembrie 2023, în spatele căruia stă o companie franceză. Dacă ținem cont că respectivul SRL a fost creat în luna noiembrie a anului trecut, înțelegem că apariția lui este exclusiv aceea de a participa la așa-zisul concurs anunțat de Guvern prin Agenția Proprietății Publice. Așadar, despre faptul că va câștiga, retailerul francez știa încă de cel puțin patru luni. Nicio șansă pentru alte companii din țara noastră, precum, de exemplu, rețeaua „La plăcinte”, „Trattoria” sau altele.

Compania franceză Lagardere Travel Retail, implicată într-un scandal de proporții în România

O altă problemă extrem de gravă a Guvernului prin organizarea așa-zisului concurs de locațiune este lipsa obligații din partea pretendentului de a investi în modernizarea aeroportului! Nicio sumă concretă într-un termen concret, așa cum era firesc și așa cum s-a procedat la prima concesionare. Dimpotrivă, la punctul trei „Destinația Spațiilor și asortimentul permis”, Guvernul anunță că locatarul urmează să deschidă restaurant, teren de joacă și să comercializeze diverse produse. Însă toate acestea deja există la aeroport! Cu alte cuvinte, vedem cum așa-zisul Guvern european cedează un activ strategic unor străini pentru ca aceștia să-și vândă produsele în Republica Moldova, iar veniturile să le trimită la ei acasă.

Chiar dacă premierul și vicepremierul nu se tem acum nici de Procuratura Anticorupție, nici de procurorul general, chiar dacă Dorin Recean își permite să denigreze public judecători, este clar că, atunci când țara va avea un procuror onest, această schemă de dare în locațiune a spațiilor comerciale deja amenajate unor străini trebuie și va deveni obiectul unui dosar penal pentru corupție, trafic de influență, abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Precizăm că astfel de infracțiuni nu au termen de prescripție și făptașii trebuie să se gândească bine la țările în care vor fugi de justiția moldovenească.

VIDEO // Igor Munteanu, președintele CUB, pune la îndoială corectitudinea procedurii de licitare a spațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău

Amintim că documentația privind licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost modificată, fiind excluse mai multe spații și introduse condiții prin care sunt descalificați concurenții din Republica Moldova.

Caiet de Sarcini Lot 1trave… by Agenția de Presă TELEGRAPH.MD

Total
0
Shares
Total
0
Share