VIDEO // Foarte curând, după transmiterea spațiilor de la Aeroportul din Chișinău, Dorin Recean își va extinde acolo afacerea cu aripioare crocante, sugerează Vlad Filat

În prezent, are loc o luptă pentru spațiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, iar într-o perioadă foarte apropiată, când pasagerii vor veni sau vor pleca prin AIC, aceștia vor avea posibilitatea să se alimenteze și la KFC, a sugerat Vlad Filat, precizând că ”prietenii știu de ce”. El a făcut referire directă la afacerea cu aripioare crocante a premierului Dorin Recean, ultimul fiind asociat cu directorul Pro TV Chișinău în cadrul companiei care deține restaurantele KFC din Chișinău.

Declarația a fost făcută în timpul emisiunii “Puterea a Patra” de la N4.

Amintim că Agenția Proprietății Publice și Aeroportul Internațional Chișinău au lansat licitația publică privind transmiterea în locațiune a mai multor spații de la Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv în zona verde și duty-free, însă procedura pare a fi cu dedicație pentru o companie franceză.

Franța a trimis nota de plată, partea II: Este pregătit terenul pentru preluarea abuzivă a spațiilor comerciale de la Aeroport și predarea lor unei companii franceze

Este vorba despre un SRL cu denumirea „Lagardere Travel Retail”, înregistrat în țara noastră în noiembrie 2023, tocmai cu scopul de a participa la licitația posibil viciată. Și pentru că este o firmă nouă, puțini cunosc faptul că fondatorul SRL-ului este compania franceză Lagardere Travel Retail Sas, implicată, acum câteva luni, într-un mare scandal de corupție din România, în condiții similare. Mai exact, a obținut în chirie spațiile duty-free de la Aeroportul Otopeni din București. Presa română a notat că Lagardere a fost singura admisă la licitația cu strigare, în timp ce alți doi competitori au fost eliminați în faza depunerii ofertelor tehnice. Și pentru că Direcția Națională Anticorupție a României este o instituție serioasă și de temut, nu este exclus ca schemele din România să ajungă subiect al unei anchete largi. În Republica Moldova situația este însă cu totul alta, iar Procuratura Anticorupție nu se ocupă de marile afaceri ale demnitarilor.

Compania franceză Lagardere Travel Retail, implicată într-un scandal de proporții în România

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău a stabilit din timp condiții opace pentru participarea la concursul pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul din Chișinău, astfel încât SRL-ul fondat de Lagardere să fie, ca și în cazul Aeroportului Otopeni, singurul participant. Directorul „Lagardere Travel Retail” este un cetățean român, fapt ce trădează filiera de peste Prut a acaparării ilicite a spațiilor de la Chișinău.

Pentru a se asigura că „Lagardere Travel Retail” va câștiga concursul, Guvernul condus de Recean-Spînu a introdus în caietul de sarcini următoarele condiții obligatorii pentru calificare. În primul rând, experiența de minimum șapte ani în domeniul comerțului duty-free și alimentației publice în cel puțin 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, cu trafic de minimum 2,5 milioane de pasageri în ultimii trei ani. De asemenea, participantul trebuie să fi administrat, în ultimii cinci ani, cel puțin trei spații comerciale cu același profil – travel retail – și trei spații cu destinația alimentație publică în aeroporturi internaționale. O altă condiție care favorizează subsidiara franceză este cifra de afaceri de cel puțin 30 de milioane de euro anual în unul din ultimii trei ani.

Franța a trimis nota de plată, partea I: APP și AIC inițiază transmiterea spațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău

Regulile economiei de piață stabilesc foarte clar că orice concurs trebuie să se desfășoare transparent și să ofere condiții egale pentru toți participanții. Altfel, vorbim despre favoritism, depășirea atribuțiilor de serviciu și marea corupție. Adică nimic ce ne-ar putea ajuta în negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Actualul premier nu a comentat declarația lui Vlad Filat.

Total
0
Shares
Total
0
Share