Alte știri

DOC // Cum arată certificatul digital COVID necesar pentru a călători în UE fără intrarea în carantină și cum va putea fi obținut de români

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) anunță că a testat miercuri interconectarea cu grupul tehnic de lucru de la nivel european pentru generarea certificatelor digitale UE privind COVID, potrivit unui comunicat al instituției.

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

IMPORTANT: Cum veți putea obține certificatul digital

Pentru persoanele vaccinate anti-Covid: după implementarea sistemului informatic în România, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări
Pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2: din aplicația Corona-Forms

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

Citește și: Ministrul Agriculturii a efectuat o vizită de monitorizare la ferma de iepuri din Drochia

loading...

Comments are closed.