DOC // Diplomata lui Platon preia o funcție importantă la ONU. Guvernul de la Chișinău aplaudă!

Ambasadoarea Republicii Moldova în Elveţia și reprezentant permanent pe lângă oficiul Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la Geneva, Tatiana Molcean Botorovschi, a fost numită în funcția de secretară executivă a Comisiei Economice pentru Europa (CEE) a ONU. Știrea a fost anunțată ieri pe note de mare mândrie de către autoritățile de la Chișinău, fapt care ar trezi nedumeriri dacă s-ar analiza puțin la profilul diplomatei.

Pornim de la faptul că Tatiana Molcean a fost numită Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe pe vreme lui Igor Dodon (noiembrie 2017), iar conexiunile sale cu oamenii Moscovei sunt, oarecum, știute de către actuala Guvernare. Ambasadoarea Molcean a fost văzută de nenumărate ori în preajma ambasadorului Federației Ruse la Geneva, a fost văzută des cu diplomații ruși la Chișinău și Stockholm și a efectuat mai multe vizite la Moscova.

Diplomata a trecut printr-o permanentă ascensiune profesională, perindându-se prin toate guvernările din 2017 încoace. Pe vremea guvernării Plahotniuc, avea pile prin intermediul primarului general interimar de atunci, Ruslan Codreanu – verișorul drept al soțului ei, și funcționarul controlat direct de către controversatul Serghei Iaralov.

Tot Tatiana Molcean este cea care, în plină criză economică acasă, a promovat caviarul lui Victor Gușan. La una dintre multele recepții pompoase organizate de Ambasada Moldovei, ea a pus standul „companiei” lui Gușan servind invitații cu caviarul transnistrean adus ilegal în Elveția. Este de menționat și faptul că, în timpul mandatului de Secretar de Stat, a gestionat dosarul conflictului transnistrean, favorizând de multe ori poziția celor de la Tiraspol.

În afara de asta, Tatiana Molcean și părinții ei dețin acțiuni la Moldinconbank, încă de pe vremea când instituția bancară era controlată de Veaceslav Platon.

Lista beneficiarilor direcți ai acțiunilor de la Moldinconbank a fost făcută public de către Moldstreet în 2017. Ceea ce nimeni niciodată nu a dezvăluit este faptul că cea care a fost viceministră la Externe pe vremea lui Plahotniuc și pe vremea lui Dodon, este de fapt omul din umbră a lui Veaceslav Platon. Acest lucru poate fi verificat cu ușurință dacă analizăm lista acționarilor direcți ai Băncii Moldinconbank.

Spre exemplu, firma ACM-Muncești este – una dintre beneficiarele acțiunilor de la Moldinconbank – îi are drept co-fondatori pe părinții Ambasadoarei Molcean, dar și pe ea însăși. Diplomata menționează această companie în unele declarații de avere. Pe lângă acțiunile detinute de către firma ACM-Muncești la Moldinconbank, în perioada anilor 2016-2017, când raiderul Platon se afla deja în inchisoare, părinții ambasadoarei Molcean au devenind posesorii unor acțiuni adiționale la Moldinconbank. De data aceasta în calitate de persoane fizice nu doar juridice.

Grav este faptul că Molcean nu a declarat niciodată acțiunile de la Moldinconbank.

Tatiana Molcean-Boțorovschi este fina de cununie a ambasadorului R.Moldova în Japonia, Dumitru Socolan care – la rându-i – este nepotul socialistei, Zinaida Greceanii. Un alt detaliu controversat este faptul că Fina Molcean și nașul Socolan au deținut concomitent funcțiile de Secretari de Stat la Externe contrar prevederilor legale ale Codului Muncii și Legii Serviciului diplomatic. Fiind rude de gradul II, exista un vădit conflict de interese, pe care au ales să îl ascundă.

Toate cele punctate supra, sunt doar câteva din detaliile care relevă faptul că Tatiana Molcean este un personaj dubios, periculos și fără integritate. Probabil Guvernul de la Chișinău ar trebui să-și reconsidere aplauzele și să acționeze în conformitate cu cerintele Agenției Naționale pentru Integritate a Republicii Moldova. În mod absolut firesc se impune examinarea declarațiilor de avere ale ambasadoarei, inclusiv pe cea care era obligată să o depună în termen de 30 de zile după numirea sa în funcția de Secretar de stat la Externe, dar nu a făcut-o. Documentul obligatoriu nu se regăsește în baza de date ANI.

Se va sesiza oare ANI-ul pe acest caz, sau guvernarea va închide ochii și va continua să promoveze la ONU un personaj obscur care a știut să se mențină în funcție de-a lungul tuturor guvernărilor datorită sprijinului regimului separatist de la Tiraspol și a lui Veaceslav Platon.

Guvernul a respins acuzațiile de mai sus.

Total
0
Shares
Total
0
Share