Politic

DOC // Domnica Manole va primi 800 000 lei, prejudiciu moral pentru că a fost cercetată penal de către procurorul Eugen Rurac

Pinterest LinkedIn Tumblr

Domnica Manole, președintele Curții Constituționale, va încasa din contul bugetului de Stat, prin intermediul Ministerului Justiției, instituție condusă de către Sergiu Litvinenco, suma de 800 000 lei cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și procuraturii ca urmare a tragerii ilegale la răspundere penală, a decis Judecătoria Chișinău, sediul Centru, judecător Petru Harmaniuc.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit instanței, prejudiciu moral a fost ncauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și procuraturii ca urmare a tragerii ilegale la răspundere penală în temeiul art. 307 alin. (1) din Codul penal, acțiuni soldate cu achitarea Domnicăi Domnicăi prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 09 august 2019, definitivă și irevocabilă din 26 august 2019, de învinuirea adusă în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 alin. (1) din Codul penal, ca urmare a renunțării acuzatorului de stat la învinuire în ședința de judecată.

Hotărârea judecătorească nu este motivată și nu este clar dacă a existat vreo rezistență sau favorizare din partea Ministerului Justiției.

Procurorul care a cercetat-o pe Domnica Manole a fost Eugen Rurac, actualul șef al Direcției de Urmărire Penală din cadrul CNA. El a mai activat și în calitate de consilier în Președinția Republicii Moldova, fiind în echipa Olesei Stamate. Recent, Rurac a candidat pentru funcția de șef al PCCOCS, iar în gura presei a ajuns după ce anumite persoane l-au surprins în timp ce se urca într-un bolid care valorează peste 100 mii de Euro, el afirmând că mașina aparține fratelui său și că o folosește ocazional.

Domnica Manole a fost apărată de către avocatul Angela Popil, candidată la funcția de membru al CSM. Popil este apropiată de PAS și Olesea Stamate, iar anterior a fost implicate în mai multe acțiuni de la Președinție. Popil face parte din echipa lui Gheorghe Avornic, ultimul fiind considerat un personaj din anturajul lui Vlad Plahotniuc.

loading...