DOC // Drapelul separatiștilor din Donbas, utilizat și de către militarii ruși, a fost declarat element extremist pe teritoriul Republicii Moldova

Prin hotărârea din 3 aprilie curent a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, judecător Maria Alexei, a fost admisă cererea depusă de către Procuratura Generală, părțile interesate fiind Ministerul Justiției și Serviciul de Informații și Securitate, cu privire la constatarea caracterului extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru.

Hotărârea publicată nu este motivată (partea motivată este scrisă doar în cazul depunerii cererii de apel) și nu sunt cunoscute motivele invocate și cum s-a ajuns la adoptarea acestei decizii.

Drapelul cu cele trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru este un element din perioada țaristă a Rusiei, repus în utilizare de către separatiștii pro-ruși din Donbas, regiune ucraineană ocupată de către Federația Rusă. De asemenea, acest element este utilizat și de către unii militari ruși care luptă în Ucraina.

Interpretarea oficială a culorilor steagului a fost stabilită prin decretul împăratului Alexandru al II-lea din 11 (23) iunie 1858.

Potrivit Legii nr. 54 din 2003 privind contracararea activităţii extremiste, în Republica Moldova este interzisă etalarea simbolurilor extremiste, iar prin hotărârea instanței de judecată drapelul menționat mai sus a fost inclus în listă.

“Prin atribute și simboluri ale organizației extremiste se înțeleg drapelele, emblemele (elementele grafice), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne ale organizației extremiste”, stabilește legea citată.

La fel, în Republica Moldova se interzice înfiinţarea şi activitatea asociaţiilor obşteşti şi religioase, precum și a altor organizații ale căror scopuri sau acțiuni au ca orientare desfășurarea activităţii extremiste.

În cazul în care în activitatea unei asociații obștești sau religioase sau a unei alte organizații, inclusiv în activitatea a cel puțin unei subdiviziuni teritoriale sau a unei alte subdiviziuni a acesteia, se depistează fapte ce denotă extremism, aceasta este sesizată/avertizată în scris asupra inadmisibilității desfășurării unei asemenea activități, indicându-se temeiurile concrete ale sesizării/avertizării, inclusiv încălcările comise. În cazul în care este posibilă adoptarea unor măsuri pentru înlăturarea încălcărilor comise, în sesizare/avertisment se vor indica, de asemenea, termenul de înlăturare a acestora, care va fi de o lună de la data sesizării/avertizării.

Sesizarea/avertizarea asociaţiei obşteşti sau religioase sau a unei alte organizaţii se face de către Procurorul General sau procurorii subordonați acestuia, ori de către Ministerul Justiției sau Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share