Politică

DOC // Maia Sandu a promulgat legea prin care Sputnik V ar putea ajunge la Chișinău într-un ritm alert

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Maia Sandu a promulgat legea prin care este simplificată procedura de achiziție a vaccinului împotriva COVID-19, informează Telegraph.md, cu referire la decretul publicat pe pagina web a Președinției.

Noua lege (vezi mai jos) reduce la 10 zile termenul pentru realizarea achizițiilor publice privind procurarea serului împotriva COVID-19, modifică procedura de înaintare a documentelor de participare la tender, precum și permite negocierile directe cu producătorii de vaccinuri, fără publicarea anunțului în acest caz. Totodată, legea mai învoiește și achitările în avans.

Potrivit unor surse mass-media apropiate președintelui Maia Sandu și PAS, Guvernul de la Chișinău intenționează să cumpere de la ruși loturi importante de vaccin Sputnik V, iar pentru aceasta au fost alocate și resursele financiare necesare. Presa menționată a mai scris, făcând referire la careva calcule, precum că Chișinăul va achita în jur de 10$ pentru fiecare doză de vaccin rusesc. Astfel, promulgarea legii poate accelera importul vaccinului Sputnik V, după caz.

Amintim că vaccinul Sputnik V a fost autorizat în țara noastră, iar dozele procurate din banii statului, dacă va fi semnat un contract în acest sens, vor fi administrate cetățenilor fără plată. Despre aceasta a vorbit și Aureliu Ciocoi, premierul interimar desemnat de Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Legea, adoptată la propunerea PSRM, va intra în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial și poate fi aplicată până la 31 decembrie 2021.

loading...

Comments are closed.