Economic

(doc) Proprietarul StarNet este finanțatorul campaniei electorale a lui Andrei Năstase

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cinci dintre partidele politice care au candidați înregistrați pentru alegerile locale din 20 mai și-au prezentat rapoartele financiare. Potrivit acestora, campania electorală a partidului Șor este finanțată de o companie care activează în cadrul aeroportului, iar Platforma Da este finanțată de Alexandru Machedon, celelalte partide își auto-finanțează compania, informeazăTV8.

PSRM – La capitolul venituri, cei mai mulți bani au fost declarați de partidul socialiștilor – peste 955 de mii de lei. Potrivit raportului, banii provin de la partid, din cotizațiile membrilor. Din aceștia – 672 de mii de lei au fost deja cheltuiți. Cei mai mulți bani au mers pentru publicitate – 654 de mii de lei, 15 mii s-au cheltuit pentru transportul bunurilor și persoanelor și alte două mii pentru materiale promoționale.

Partidul socialiștilor are candidați pentru șefia municipiului Chișinău – Ion Ceban; Bălți – Alexandr Usatîi; Leușeni – Ion Bujeac; Nemțeni – Șindilă Timofei; Jora de Mijloc – Morozan Serghei; și în Volovița pe Cherchez Alexandru.

PL – Al doilea partid după veniturile declarate pentru campania electorală și anume 500 de mii de lei este partidul Liberal. Potrivit raportului prezentat, banii au provenit din subvențiile de la stat ale partidului Liberal. Iar, pentru al promova pe Munteanu la șefia mun. Chișinău s-au cheltuit peste 360 de mii de lei pentru publicitate și alte 111 mii de lei pentru materiale promoționale.

Partidul Șor a adunat pentru campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai – 220 de mii de lei. Banii au fost donați de Pavlușcenco Sergiu și Bublii Liubovi.

Pavlușcenco și Bublii sunt fondatorii SRL-ului Aerofod, companie care gestionează cafeneaua Plai care activează pe teritoriul aeroportului Chișinău. Aeroport care în 2013 a fost concesionat companiei „Avia Invest”, unde din 2016 în consiliul de administrație al întreprinderii se numără și liderul Partidului Șor – Ilan.

Partidul Șor și-a înainat candidați pentru fotoliul de primar în trei localități: mun. Chișinău – Reghina Apostolova; Bălți – Pavel Verejanu; Jora de Mijloc – Marina Tauber.

PPDA – Un alt partid care și-a prezentat raportul financiar este Platforma Demnitate și Adevăr. Potrivit acestuia, singurele venituri pentru campania electorală – 200 de mii de lei au fost donate de Alexandru Machedon, care controlează grupul Starnet SRL, care are o cotă de 20-25% din piața serviciilor de Internet fix din Moldova și care doar pe acest segment de piață a ajuns la o cifră de afaceri de circa 240 de milioane de lei. Starnet este de fapt un grup compus din 11 firme, majoritatea controlate direct de Alexandru Machedon.

Platforma DA a declarat că a cheltuit 82 de mii de lei pentru materiale promoționale. Alte cheltuieli, partidul nu a avut. În total, formațiunea și-a înaintat candidați pentru fotoliul de primar în trei localități: Andrei Năstase în Chișinău; Arina Spătaru la Bălți și Galina Andriuță la Pîrlița.

Anterior bloggerul Eugen Luchianiuc a scris că Machedon i-ar fi dat baza de date a companiei staff-ului lui Nastase. Altfel spus Platforma DA a utilizat fără aprobare baza de date a clienților StarNet în scopuri politice.

La 20 mai în șapte localități din țară printre care Chișinău și Bălți vor avea loc alegeri locale noi. În acest scop, partidele și-au deschis un fond electoral și deja au prezentat primele rapoarte financiare privind veniturile și cheltuielile în campania electorală. Potrivit CEC, au prezentat rapoartele cinci partide: PSRM, PL, PDM, PPDA și partidul Șor.

loading...

Comments are closed.