Doi bărbați, condamnați la închisoare într-un dosar de escrocherii cu cereale

Două persoane au fost condamnate la 12 și 8 ani de închisoare, după ce au procurat cereale de la agricultori fără a le achita. În urma acțiunilor, în perioada mai-octombrie 2018, a fost cauzat un prejudiciu de circa 14 mln de lei (aproximativ 700 de mii de euro).

Potrivit Procuraturii Generale, în urma acțiunilor, peste 50 de persoane din mai multe regiuni ale țării au fost prejudiciate cu zeci și sute de mii de lei, iar unii cu peste 1,8 mln de lei. Ancheta a stabilit că agricultorii au vândut semințe de floarea-soarelui, porumb și orz, însă nu au primit banii sau doar o parte din aceștia.

Dosarul a fost trimis în judecată în mai 2019. Conform anchetei, inculpații au acționat în numele a trei companii. Liderul schemei are vârsta de 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea bărbat are 31 de ani și este originar din Râșcani.

În cadrul examinării dosarului, păgubiții și-au cerut datoriile, iar instanța le-a admis cererile. În majoritatea cazurilor, făptașii cumpărau o anumită cantitate – 1-2 mașini de cereale, iar următoarea tranșă nu o achitau. Într-un alt caz, cu peste 90 de mii kg de cereale, aceștia au amânat achitarea din prima, negociind în baza promisiunilor. Deși erau semnate contractele pe care le prezentau șoferii camioanelor din partea celor doi, acestea aveau ca scop doar să creeze o aparență de legalitate. În realitate, majoritatea gospodăriilor țărănești și întreprinderilor nu și-au mai primit banii, după care au depus plângeri la autorități.

La solicitarea procurorilor a fost menținut sechestrul asupra bunurilor condamnaților și ale companiilor, cu o valoare totală de peste 5 mln de lei. De asemenea, procurorii l-au trimis pe banca acuzaților pe liderul schemei și în cadrul altor dosare penale cu scenarii similare.

Total
0
Shares
Total
0
Share