Alte știri

Doi deputați au sesizat Curtea Constituțională în privința amenzilor ”epidemice”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Octavian Țîcu, deputat neafiliat, și Vasile Năstase, deputat PPDA, au sesizat Curtea Constituțională în privința amenzilor prevăzute pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, ce pot ajunge și până la 25000 lei, în cazul persoanelor fizice. Mai mult, Năstase contestă și unele prevederi din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 martie 2020, dar și un articol din Legea privind regim stării de urgență, de asediu și de război, transmite Telegraph.md

În accepția lui Țîcu, prevederile art.76′ din Codul contravențional, votat în martie curent, contravin art.6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului, dar și art.1, 22 și 23 din Constituția Republicii Moldova.

Deputatul Vasile Năstase, PPDA, susține că amenzile prevăzute la art.76′ din Codul Contravențional ar contravine art.23 din Constituție, iar art.4 din Legea privind regim stării de urgență, de asediu și de război, din 2004, contravine art.60 din Legea Supremă. În continuare, deputatul Platformei DA sesizează și pretinsa neconstituționalitate a unor articole din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 martie 2020. Prin articolele date, CSE a instituit alte termene de procedură, iar această ingerință în normal procesual-contravențională ar contraveni art.60 și 66 din Constituția Republicii Moldova.

După cum susține Năstase, Parlamentul are dreptul exclusiv de modificarea sau de introducere a unor norme din legile organice, iar schimbarea termenului de contestare a proceselor-verbale de contravenție, precum și de executare a acestora, nu este de competența Comisiei pentru Situații Excepționale.

Dacă sesizările vor fi admise, toate procesele-verbale de contravenție vor deveni nule, iar statul va fi obligat să întoarcă sumele încasate de la cetățeni sub formă de amendă contravențională.

Amintim că, în temeiul articolului 76′, de la instituirea stării de urgență și până ieri oamenii legii au documentat 1721 contravenții, iar suma amenzilor aplicate depășește cifra de 36 milioane de lei.

VIDEO // Încă o eroină de paie? Simpla vânzătoare de ceapă s-a dovedit a fi o afaceristă cu multe contravenții

loading...

Comments are closed.