Politic

DOVEZI: Renato Usatîi s-a folosit de RISE ca să dea vina pe alții pentru tentativa de asasinat a lui Gorbunțov 

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul de Bălți, președintele formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinat a bancherului Gherman Gorbunțov, a folosit tactici iscusite pentru a pune ancheta pe pistă greșită, scrie today.md.

O ultimă investigație demonstrează că Usatîi s-a folosit de jurnalistul Mihai Munteanu de la RISE, care a realizat o investigație despre el, în condițiile pe care le-a dictat personal. Ca să capteze atenția jurnalistului, Usatîi decide să-l ademenească cu informații despre killerul plătit să-l elimine fizic pe Gorbunțov, Vitalie Proca. Asasinul se ascundea la Moscova, fiind căutat de autoritățile române pentru o altă tentativă de asasinat, la București. Ghidat de serviciile secrete române, Mihai Munteanu îl caută pe Usatîi, în speranța că va obține informații incendiare.

”Mihai Munteanu vine la Chișinău, unde negociază cu Usatîi aspectele extrădării, dar și cele ale realizării unui film despre atacul asupra lui Gorbunțov. În paralel, Munteanu are o altă misiune de la serviciile secrete – deconspirarea unei rețele de trafic de armament din Transnistria în care e implicat Pisateli, șeful lui Proca”, se arată în investigația de la Zeppelin. Usatîi nu pierde ocazia. ”Negociază la sânge – eu vă dau Killerul, iar voi realizați un film după versiunea mea. Astfel extrădarea și realizarea de către RISE a unui film documentar-artistic, au o strânsă legătură între ele”, afirmă cei de la Zeppelin. Filmul a fost realizat în 2013, dar prezentarea s-a făcut peste mai mult de un an, în 2014.

”Modul în care ne sunt prezentate lucrurile în film creează impresia că toate înregistrările video și audio au fost făcute în cel puțin doi ani. În realitate totul a fost filmat în mai puțin de 10 zile. Intrările și ieșirile din țară ale jurnalistului, care s-a folosit de identitate străină, pentru a veni în Moldova, demonstrează din plin afirmația. Acest lucru e făcut pentru a da impresia că s-a muncit mult pentru obținerea informațiilor dubios de prețioase și să nu se înțeleagă că toată povestea, inclusiv probele, le-au venit de la Renato personal”.

Asta mai ales că versiunea lansată în 2014 prezintă filmul evenimentelor așa cum îi convenea sursei principale de informații, care a oferit autorilor oameni falși, înregistrări video false, dar și documente dubioase care trebuiau să tragă săgeți spre un alt posibil comanditar. ”Dacă investigația celor de la RISE era una reală, bazată pe acumulare de probe, jurnaliștilor nu era cum să le scape faptul că Renato și restul bandiților implicați în atacul asupra lui Gorbunțov se cunosc cu mult timp înainte de a veni RISE-ul.

Faptul că filmul ”Asasin în lege” conține multe erori și prezentări favorabile lui Usatîi este confirmat și de OCCRP, care a rebutat filmul produs de RISE și pe site-ul organizației a fost lansată o altă versiune a filmului, dezbrăcată de Eratele inserate în interesul lui Usatîi.

loading...

Write A Comment