Politic

După modelul lui Vladimir Putin, PAS anunță că va institui cenzură în mediul online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Instituțiile mass-media care răspândesc știri false, manipulează și nu asigură principiul pluralismului de opinii vor fi sancționate. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și urmează a fi supus, în curând, consultărilor publice. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul ediției din 14 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, scrie IPN.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Guvernarea proeuropeană își propune să lupte în acest mod cu propaganda și dezinformarea. Președintele Parlamentului spune că, în contextul situației tensionate din Ucraina, aprobarea unei legi care va introduce sancțiuni pentru instituțiile media ce dezinformează este un imperativ. Sancțiunile ar urma să fie graduale, până la sistarea activității instituției media.

„Foarte repede vom ieși cu acest proiect de lege. Este deja un draft al proiectului. Am zis să ne așezăm toți să discutăm, să ne asigurăm că avem o înțelegere comună asupra faptului ce rezolvă această lege. Avem două situații în care această lege trebuie să combată propaganda și știrile false. Sunt prevăzute și sancțiuni, sunt și definițiile acestor fenomene, cum aceste fenomene afectează securitatea națională. Sunt niște elemente care sunt lipsă în cadrul legal existent și trebuie să faci trimitere la ceea ce nu-i în lege”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu spune că noua lege antipropagandă va viza, inclusiv, mediul online. De asemenea, inițiativa va conține prevederi stricte pentru activitatea mass-media pe perioada stării de urgență.

„Fiind vorba despre stare de urgență în energetică, sănătate publică sau, Doamne, ferește, ceva mai grav. Acest proiect de lege îi va viza pe cei care fac propagandă și manipulează. Sancțiunile vor fi graduale. După ce terminăm consultările pe interior, vom aprecia opiniile jurnaliștilor la acest subiect. Acolo vor fi vizați chiar și cei care acum difuzează știri, dar până acum nu erau monitorizați nicăieri, diferite site-uri. Va fi reglementată, inclusiv, propaganda în mediul online”, a mai spus Igor Grosu.

Amintim că o lege similară a fost adoptată și în Federația Rusă, iar portalurile informaționale finanțate inclusiv prin Ambasada SUA au statut de ”agenți străini”.

loading...

Comments are closed.