Economic

Durata de înregistrare a unei întreprinderi în Republica Moldova a scăzut la 4 zile, relatează Banca Mondială

Pinterest LinkedIn Tumblr

Durata de înregistrare a unei întreprinderi la Agenția Servicii Publice (ASP) este de doar patru zile, iar timpul consumat pentru pentru a face față procedurilor este de aproximativ patru ore. Sunt datele studiului „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător 2018”, prezentat de Banca Mondială, sscrie Publika.md. 

Potrivit analizei, certificarea produselor la import dureaza în medie 3,7 zile, față de 5,7 zile cum era în 2017. Iar costul de obținere a certificatului s-a diminuat de la 237 la 109 de dolari.
 
Totodată, numărul controalelor a scăzut în 2018, însă a crescut durata lor. Circa 22% din persoane intervievate consideră că procedurile privind controalele au devenit mai „prietenoase” în anul 2018. Întreprinderile simt mai puțină presiune din partea controalelor: circa 35% din respondenți au menționat că au fost inspectați mai rar.
 
Republica Moldova a înregistrat progrese la capitolul crearea afacerilor. Datele studiului mai artă că atingerea efectelor pozitive se datorează în mare parte reformei cadrului de reglementare a mediului de afaceri, inițiată încă în anul 2016. În rezultatul procesului de revizuire si optimizare a actelor permisive eliberate de către autoritățile Administrației Publice Centrale, numărul acestora a fost redus de la 416 la 152. În total au fost eliminate 265 acte permisive, ceea ce a permis reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri cu cca 70 la sută.
 
Studiul a fost realizat de Grupul Banca Mondială cu suportul Ministerului Economiei și s-a efectuat în baza unui sondaj, realizat la 630 de întreprinderi care reflectă structura economiei naționale.
loading...

Comments are closed.