Economie de timp și bani. Guvernul aprobă modificări pentru reducerea controalelor antreprenorilor

Cabinetul de miniștri a votat proiectul de lege, privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova.

Aceste modificări vor contribui la scăderea timpului dedicat pentru proceduri de control cu cel puțin 74 mii om/ore pe an și vor duce la economii pentru antreprenori de cel puțin 71 milioane lei pe an, în același timp fiind diminuat semnificativ riscul de corupție.

Principalele prevederi permit antreprenorilor să conteste deciziile de control în instanță, prevenind astfel pierderi nejustificate de timp și bani. Sunt introduse sancțiunile, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control din partea Cancelariei de Stat. mai mult, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, astfel încât antreprenorii vor pierde timp mai puțin în înlăturarea și prevenirea încălcărilor și reducerea incidenței amenzilor.

Planurile de control vor fi unificate, ținând cont de diferite tipuri de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale. Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator.

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Aceste modificări sunt menite să creeze un mediu, în care afacerile se pot dezvolta, progresa și inova. Astfel, putem dezvolta o economie puternică și durabilă pentru Republica Moldova, o economie care oferă oportunități pentru toți, de la cei mai mari antreprenori până la cei mai mici comercianți.

Proiectul vine să contribuie la un control mai eficient și mai clar pentru organul de control și evitarea eschivărilor și blocajelor în procedură și continuă parcursul de simplificare a procedurilor de desfășurare a activității antreprenoriale, promovând controalele eficiente și fără abuzuri, reducând din stresul asociat cu controalele, economisind timpul antreprenorilor și oferindu-le pârghii de remediere rapidă, dar și conformare voluntară.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM și a Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

Proiectul poate fi consultat aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share