Editoriale

EDITORIAL: Nu există o prostie mai mare, în lumea modernă – decât obligativitatea „Studiilor Superioare”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din „Studiile Superioare”, mai ales la noi – s-a făcut o vacă sacră. Toți trebuie să posede studii superioare pentru a se socoti om. Părinții își rup ani la rând spatele în țară sau peste hotare ca copiii lor, cu studii superioare, să umple Piața Centrală și taxiurile din oraș. În același timp, există sute de milionari, vizionari și oameni datorită cărora noi comunicăm acum online – fără nici un fel de studii.

Eu am scris deja un post 4 ani în urmă despre studiile superioare și diplome – lucruri absolut irelevante în Republica Moldova – dacă nu vorbim despre domenii ca sănătatea sau arhitectura și încă câteva, unde e nevoie de cunoștințe pe care nu le poți primi altfel. În rest – aproape orice profesie se poate învăța desinestătător – dacă există dorință.

Citeam undeva acum un an, că după legislația României, dacă e să ei în calcul toate cerințele față de un profesor universitar la economie de exemplu, toate diplomele, stagiul și publicațiile de care are nevoie pentru a fi angajat – atunci mai nici un laureat al Premiului Nobel pentru Economie – nu ar putea fi profesor  Pentru că mulți nu au studii în domeniu, nu mai vorbim de alte aberații ce se cer ca condiții minime.

În Republica Moldova, legea spune:
„Legea cu privire la Guvern nr. 136/2017, stabilește la art. 16 , litera e) că poate fi membru al Guvernului doar persoana care are studii superioare”

Deci, Bill Gates nu ar putea fi șef la Externe, Steve Jobs nu ar putea conduce Ministerul Tehnologiei, John Lennon nu ar putea să o schimbe pe Doamna Babuc la Cultură, Sir Richard Branson nu ar putea munci la Economie, Larry Elisson de la Oracle nu s-ar putea integra la MinFin iar cel mai interesant – Sebastian Curz – Cancelarul Austriei – omul care conduce acum întreaga Austrie – nu ar putea fi Prim Ministru în Moldova. Pentru că nici el nu posedă încă studii superioare – e încă student.

Încă odată – Prim Ministrul la una din cele mai importante țări din lume, Austria – nu are studii superioare – adică după legile Republicii Moldova – el nu ar putea lucra nici asistent în Guvernul nostru.

Ce vreau să zic…
Lumea modernă se schimbă cu viteza luminii și această viteză, în pofida legilor fizicii, continuă să crească.
În acest Brave New World – vor supravețui doar statele care se vor putea debarasa de stereotipe și prejudecăți cu aceeași viteză. Și asta e valabil în toate domeniile.
Doar așa.

Altă soluție, din păcate – nu există.

autor: Anatol Untură, facebook

loading...

Comments are closed.