Estonia, prima țară din Europa Centrală care legalizează căsătoria între persoane de același sex

 

Guvernul Estoniei a aprobat la 20 iunie o lege cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Aceasta este o decizie istorică pentru țară, Estonia fiind prima țară din Europa Centrală care a luat această decizie, scrie Agora.md

Din totalul de membri care au participat la vot, 55 au votat în favoarea acestei măsuri, în timp ce 34 au votat împotrivă.

Legea propune ca instituția căsătoriei, așa cum este definită de dreptul familiei, să fie modificată astfel încât două persoane mature, indiferent de sex, să se poată căsători. Cuvintele „bărbat și femeie” vor fi înlocuite cu cuvintele „două persoane fizice”.

Pe lângă căsătorie, cetățenii se vor bucura în continuare de dreptul de a încheia un parteneriat înregistrat. Un astfel de parteneriat garantează dreptul soților înscriși de a avea un cuvânt de spus în deciziile referitoare la partenerul lor și de a obține sprijin și beneficii, după caz.

Cuplurile care încheie un parteneriat înregistrat vor putea, de asemenea, să își transforme statutul în căsătorie printr-o procedură simplificată, dacă doresc acest lucru.

Aceasta este o decizie care nu ia nimic de la nimeni, dar oferă ceva important pentru mulți. De asemenea, arată că societatea noastră este grijulie și respectuoasă față de ceilalți. Sunt mândru de Estonia

Propunerea aduce, de asemenea, clarificări în ceea ce privește drepturile de adopție ale cuplurilor de același sex, în conformitate cu Legea privind dreptul familiei.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share