Eugenia Guțul, guvernatorul ales al Găgăuziei, acuză intimidare din partea Veronicăi Dragalin și a lui Vasile Plevan

Eugenia Guțul, guvernatorul ales al Găgăuziei

Eugenia Guțul, guvernatorul ales al Găgăuziei, a făcut o declarație în care a vorbit despre angajamentul său față de Găgăuzia și despre presiunile pe care le-ar fi întâmpinat recent din partea conducerii Procuraturii Anticorupție. Guțul a menționat că nu a fost niciodată o persoană publică și nu a căutat să devină una, ci s-a dedicat lucrurilor și planurilor pentru Găgăuzia. Ea a subliniat că, în calitate de başcan al Găgăuziei, lucrează în fiecare zi împreună cu echipa lui Ilan Șor pentru a îndeplini promisiunile făcute locuitorilor regiunii și a le asigura o viață mai bună și mai confortabilă.

Adjunctul Veronicăi Dragalin nu este un procuror integru, a stabilit Comisia Pre-Vetting

Guțul a dezvăluit că, în timpul unei proceduri formale la Procuratura Anticorupție, a fost surprinsă de dorința Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, și a lui Vasile Plevan, adjunctul acestei instituții, de a discuta cu ea personal. Aceștia i-ar fi propus să claseze dosarul penal în care era menționată ca membră a echipei Partidului “Șor”, în schimbul renunțării la funcția de başcan al Găgăuziei. De asemenea, i s-ar fi cerut să aducă acuzații false împotriva colegilor săi și să depună mărturii mincinoase împotriva lor. Guțul a respins categoric aceste propuneri și a declarat că nu îi este teamă de acuzațiile penale, considerând că dosarul va fi închis din lipsă de probe și cu conotații politice.

Guvernatorul ales al Găgăuziei a subliniat că decizia cu privire la alegerea başcanului Găgăuziei aparține poporului găgăuz și că ea este alături de concetățenii săi, angajată să le asigure un viitor mai bun. Ea a invitat oamenii să participe la ceremonia specială de inaugurare a başcanului Găgăuziei, care va avea loc pe 19 iulie, la ora 18:30, pe piața centrală din Comrat.

Eugenia Guțul, guvernatorul ales al Găgăuziei:

”Dragi prieteni!

Niciodată nu am fost o persoană publică și niciodată nu am dorit să devin una. Am lucrat mulți ani alături de echipa Partidului “Șor” pentru țara noastră, implementând proiecte concrete care au schimbat și îmbunătățit viața concetățenilor noștri. Mereu am visat să fac ceva semnificativ și înalt pentru Găgăuzia mea iubită și natală, pentru pământul care m-a născut, astfel încât oamenii din regiunea noastră – frații mei de pământ – să trăiască acasă, bine, demn și prosper. Și am avut această oportunitate atunci când Președintele nostru, Ilan Șor, și echipa Partidului “Șor” mi-au oferit să candidez pentru funcția de başcan al Găgăuziei. În fiecare zi, de când am fost aleasă în această poziție responsabilă și onorantă pentru mine, lucrez împreună cu echipa lui Ilan Șor pentru a îndeplini promisiunile făcute locuitorilor Găgăuziei, îngrijindu-ne de ei și făcându-le viața mai luminoasă și mai confortabilă, indiferent de faptul că nu am intrat încă oficial în funcție. Avem mult de lucru în față.

Prin urmare, dragi concetățeni, mă vedeți rar în emisiuni de televiziune, în interviuri, alergând la evenimente mondene și recepții. Da, rar comunic cu presa, deoarece mă dedic lucrurilor și planurilor pentru Găgăuzia, întâlnindu-mă zilnic cu sute de oameni care trăiesc aici și rezolvând problemele lor. Asta e motivul pentru care poporul Găgăuziei m-a ales ca Başcan. Și vreau să răspund pe deplin acestei înalte poziții! În mod regulat, raportez despre fiecare pas al meu pe paginile mele de socializare.

Ne fiind o persoană publică și politician, și fiind ocupată exclusiv cu agenda Găgăuziei, am reflectat o vreme cum să prezint opiniei publice și în ce formă să exprim situația revoltătoare care mi s-a întâmplat în zilele trecute. Dar am înțeles că nu am dreptul să o ascund de societate și, în special, de oamenii din Găgăuzia.

Săptămâna trecută am fost chemată la Procuratura Anticorupție pentru o procedură formală legată de dosarul penal al Partidului “Șor”. Fiind un cetățean respectuos față de legea țării mele și având încredere în protecția acesteia, în primul rând ca cetățean al său, și fără nimic de ascuns, m-am prezentat la adresa indicată și la ora stabilită.

Dar, în afara procedurii formale, m-a așteptat o surpriză sub forma dorinței din partea șefului Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, Vasile Plevan, comunicație, întâlnire personală, membri ai echipei, obiecție, învinovățire, mărturii false, închidere a dosarului, frustrare, presiune, familie, răspuns, înregistrare, ceremonie de inaugurare, Găgăuzia, 19 iulie, ora 18:30, piața centrală, Comrat.

Însă, pe lângă procedura formală, am fost surprinsă de dorința șefului Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și a adjunctului său, Vasile Plevan, de a discuta personal cu mine, deși nu eram cunoscuți și procedura pentru care m-am prezentat nu implica acest lucru. Totul s-a întâmplat atât de repede și confuz pentru mine, probabil în stilul specific al acestei instituții, și fără suficientă experiență în astfel de situații, că abia după câteva minute am înțeles ce înseamnă această dorință de a comunica cu mine.

Veronica Dragalin și Vasile Plevan mi-au propus deschis să închid dosarul penal în care sunt menționată ca membră a echipei Partidului “Șor” și în legătură cu care au avut loc percheziții și a existat presiune asupra familiei mele, precum și asupra altor membri ai echipei noastre, în schimbul… Atenție, dragii mei, în schimbul renunțării mele la funcția de başcan al Găgăuziei. De asemenea, mi s-a cerut să acuz colegii mei, să-i calomniez și să depun mărturii false împotriva lor, și în acest caz, în primul rând, în cazul refuzului meu de a mai exercita funcția de conducere în Găgăuzia, dosarul meu va fi închis.

Nu mi-e frică de nicio acuzație penală! Oricum vor închide dosarul. Din lipsă de probe și cu conotații pur politice. Și cred că răspunsul meu față de această doamnă și acest domn care pretind a reprezenta legea este clar pentru toți.

Am înțeles că frustrarea regimului aflat la putere se va extinde și asupra mea și asupra familiei mele.

Dar nu lor le aparține decizia de alegere a başcanului Găgăuziei, ci vouă, dragii mei găgăuzi!

Sunt alături de voi și împreună vom trece prin toate! Găgăuzia este visul nostru!

Vă aștept pe fiecare dintre voi la ceremonia specială de inaugurare a başcanului Găgăuziei, care va avea loc pe 19 iulie, la ora 18:30, pe piața centrală a orașului Comrat!”

Contactați pentru o reacție oficială, reprezentanții Procuraturii Anticorupție nu au răspuns la apelurile telefonice și nici la solicitarea expediată prin email.

Total
0
Shares
Total
0
Share