Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei, a discutat cu Vladimir Voronin despre situația politică din țară și relațiile cu autonomia găgăuză

Așa cum s-a anunțat în cadrul conferinței de presă din 13 martie 2023, Evghenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, astăzi a avut o întrevedere cu Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate subiecte care țin de situația politică din Republica Moldova și relația Chișinăului cu regiunea autonomă.

”La întâlnirea cu al treilea președinte, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, am discutat situația politică actuală din țară și relațiile dintre centru și autonomie.

Am remarcat că partidul de guvernământ și președintele Sandu alimentează intenționat tensiunile în societate, subminează consensul civic și pacea interetnică în țara noastră.

Principalele figuri ale țării și deputații din fracțiunea PAS își permit să facă declarații ofensatoare la adresa conducerii și a locuitorilor Găgăuziei. Mass-media favorabile guvernului și “experții” creează o imagine complet nejustificată a regiunii ca fiind “periculoasă și separatistă”.

Încălcând Legea Republicii Moldova privind “Statutul juridic special al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (Găgăuz Yeri)”, Sandu refuză să semneze decretul privind includerea bașcanului în componența guvernului. Acesta este un precedent periculos care subminează încrederea locuitorilor autonomiei în autoritățile centrale.

Cu domnul Vladimir Voronin, am discutat și despre recenta decizie a Curții Constituționale care a declarat neconstituționale amendamentele aduse de fracțiunea PAS la Codul Fiscal. Astfel, judecătorii constituționali au restabilit justiția în distribuirea fondurilor bugetare și au protejat statutul juridic special al Găgăuziei.

În același timp, reprezentanții PAS au anunțat deja că intenționează să vină cu noi inițiative legislative menite să reducă partea venituri a bugetului autonomiei”, a declarat Guțul.

”Președintele PCRM m-a asigurat că deputații comuniști din Parlament se vor opune oricăror proiecte de lege care restricționează drepturile și competențele Găgăuziei.

Aș vrea să mulțumesc veteranului politicii moldovenești pentru întâlnire, care este foarte importantă pentru locuitorii Găgăuziei și pentru mine personal”, a conchis liderul UTA Găgăuzia.

Amintim că zilele trecute, Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei, a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă, acolo unde a avut o întrevedere și cu președintele Vladimir Putin, în fața căruia au fost abordate aceleași subiecte. La revenire, în cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul a anunțat că urmează să se întâlnească cu mai mulți lideri politici de la Chișinău în vederea apărării intereselor legitime ale Găgăuziei.

“Vom discuta despre o posibilă cooperare. Suntem interesați să avem cât mai mulți găgăuzi de-ai noștri în Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Găgăuzia merită o reprezentare demnă. Iar cel mai important lucru este reprezentarea noastră legitimă în Guvernul Republicii Moldova. Bașcanul în guvern nu este un moft sau un capriciu al cuiva”, a rezumat Evghenia Guțul în cadrul conferinței de presă din 13 martie curent.

La 22 martie 2023, Partidul ”ȘOR” a desemnat-o pe Evghenia Guțul la funcția de guvernator al UTA Găgăuzia. În urma alegerilor finale, Evghenia Guțul a obținut peste 52% din voturi, câștigând astfel un mandat de 4 ani în fruntea autonomiei găgăuze.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share