Evghenia Guțul – noul bașcan al Găgăuziei. Curtea de Apel Comrat a validat alegerile

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan (guvernator) al autonomiei găgăuze, confirmând victoria Evgheniei Guțul, care a candidat din partea Partidului Șor al oligarhului fugar Ilan Șor, în pofida încălcărilor reclamate de oamenii legii. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, scrie Radio Europa Liberă

Cerând instanței să recunoască victoria Evgheniei Guțul cu 52% din voturi, președinta Comisiei Electorale a Găgăuziei, Iana Covalenco, a spus că „nu au fost constatate nereguli evidente care ar fi putut afecta rezultatele alegerilor”.

Curtea a evaluat scrisoarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) adresată comisiei de la Comrat, în care erau semnalate inclusiv cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Covalenco a spus că la scrisoarea CEC nu a fost atașată vreo dovadă video sau audio care ar confirma astfel de cazuri.

„Înseamnă că este o scrisoare goală. Nu o putem numi nici declarație, nici petiție”, au spus avocații Evgheniei Guțul, susținătorii căreia s-au adunat în fața instanței de la Comrat.

Și cu o zi mai devreme, Partidul Șor împreună cu politicieni locali au protestat la Comrat față de ceea ce au numit amestecul autorităților centrale în alegerile din Găgăuzia, dar și față de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Șor a promis să inițieze un referendum național privind vectorul extern al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share