Politică

EXCLUSIV // Mihail Gofman vrea să revină la CNA și la cârma SPCB, în plină anchetă parlamentară despre Laundromat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mihail Gofman, fostul şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), vrea să revină la CNA, informează Telegraph.md, cu referire la informația publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Cererea ”privind controlul legalității actelor administrative ale Centrului Naţional Anticorupţie” a fost depusă la 10 februarie 2021, iar până acum nu a fost fixată vreo ședință de judecată și nici nu sunt publicate mai multe informații. Totuși, unele surse judiciare ne-au spus că reclamantul a fost obligat de către instanța de judecată să înlăture careva neajunsuri din cerere și să anexeze probe, după care va fi luată decizia cu privire la punerea cererii pe rol.

Informația despre cererea lui Gofman a fost confirmată și de către Centrul Național Anticorupție, partea pârâtă în cauza civilă menționată.

”La 24 martie 2021, pe adresa CNA a venit o scrisoare de la Judecătoria Chişinău (Râşcani) prin care am fost informați că dl Mihail Gofman a depus o cerere de chemare în judecată împotriva CNA. Prin această cerere, dl Gofman solicită repunerea sa în funcţia de şef-adjunct al SPCSB şi anularea ordinului cu privire la sanctionarea disciplinara prin eliberarea sa din funcţie din 21 aprilie 2014”, a confirmat Angela Cibotaru Starinschi, ofițerul de presă al CNA.

Menționăm că revenirea lui Goman este încercată tocmai în plină anchetă parlamentară despre Laundromat, condusă de Inga Grigoriu, deputat PPDA. Potrivit Comisiei, Gofman ar fi acordat consultații unor persoane din sectorul bancar, iar împreună cu Viorel Chetraru și Alexandr Stoianoglo, actualul procuror general, au înaintat un amendament legislativ prin care a fost paralizată activitatea Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, fiind oficiată spălătoria banilor rusești prin băncile deținute de Veaceslav Platon.

În urma unei audieri în cadrul Comisiei de anchetă cu participarea ex-vicedirectorului CNA, Cristina Țarină, s-a constat că Chetraru Viorel a înaintat amendamentul președintelui comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Stoianoglo Alexadr ca urmare a propunerii venite de la ofițerul în cadrul CCCEC, director adjunct al SPCSB, Mihail Gofman.

”Modificarea aliniatului vizat 12, al art. 14 din Legea 190, a fost posibilă abia în iulie 2014, după trei ani și doar în urma asumării de răspundere a Guvernului Leancă, iar acest aspect îl descriem în dimensiunea politică a prezentului raport”, a declarat Grigoriu.

loading...

Comments are closed.