Economic

Expert economic, după anunțul lui Dodon despre decizia BNM: Este o măsură salutabilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

După anunțul făcut de Președintele Igor Dodon despre decizia BNM privind diminuarea ratei de refinanțare, expertul economic Roman Chirica a transmis că măsura este una salutabilă.

”Este un nivel fără precedent de jos al ratei de bază, la nivelul de 3,25%. Această mărime devansează recordul precedent de 3,5% stabilit în aprilie 2013. În contextul anticipării constrângerii economice ca urmare a crizei pandemice, este o măsură salutabilă, menită să asigure cu lichidități, la costuri de capital mai accesibile actorii din economia națională în perioada incertitudinii și încetinirii ritmului de creștere economică preconizat”, a menționat expertul.

Potrivit șefului statului, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a votat pentru diminuarea ratei de bază până la 3,25 la sută anual (cea mai mică rata de baza din istoria sistemului bancar autohton), totodată, a fost micșorată cu 2,5 p.p norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Citește și: Igor Dodon anunță că BNM a votat diminuarea ratei de refinanțare: Un nou pas important al autorităților statului

loading...

Comments are closed.