Expert-Grup: Moldova-Agroindbank conduce clasamentul eficienței băncilor comerciale

banci moldova, moldova agoindbank proprietar, investitii straine, investitori europeni, banca nationala, sistem bancar moldova

Centrul analitic independent a prezentat al doilea rating al eficienței bancare. Acesta a fost elaborat conform bilanțului pentru trimestrul III din 2017 și în baza a cinci indicatori: capitalul, lichiditatea, calitatea activelor, profitabilitatea și indicatorii de piață. Ca și anterior, clasamentul este condus de 4 bănci mari: Moldova-Agroindbank, Mobiasbanca, Moldinconbank și Victoriabank.

În cazul lor, cea mai mare parte a indicatorilor se încadrează în normele stabilite pentru activitatea bancară. Astfel, indicele profitului și indicatorilor de piață sunt mai mari, ceea ce presupune și o cotă mai mare pe piața serviciilor bancare. Indicele suficienței capitalului și lichidității sunt apropiate de media pe sector, dar puțin depășesc limitele recomandate.

Aceste bănci au și o capitalizare destul de mare, ținând cont de procesul de trecere la normele Basel III, iar în cazul unui exces de lichidități, aceste bănci suportă cheltuieli alternative, ceea ce vorbește despre dezvoltarea slabă a sistemului financiar național și a mecanismului general de mediere.

În 3 bănci (Moldova-Agroindbank, Moldinconbank și Victoriabank) continuă să fie aplicat regimul special, iar monitorizarea intensă și intervenția temporară presupun alte condiții decât în celelalte bănci. Monitorizarea acestor bănci continuă pentru că ele rămân vulnerabile, acest lucru se referă la acționari, guvernarea corporativă și administrarea riscurilor. Celelalte bănci au o cotă mai mică de piață sau obțin un profit mic, acestea sunt indicate în clasament după cum urmează: ProCredit Bank, FinComBank, EuroCreditBank, Energbank, Comertbank, BCR Chisinau și Eximbank. Aceste bănci sunt caracterizate de nivel mic de profit și calitatea mică a activelor.

Cota mică a acestor bănci pe piață sau ponderea mare a creditelor neperformante reduc potențialul lor de îmbunătățire a indicatorilor de eficiență. Unele bănci reușesc însă să păstreze o capitalizare suficientă și lichiditatea din contul politicii investiționale conservative și a unei acordări de credite mai prudentă.

Experții atrag atenția că ratingul are un caracter informativ și nu este un indiciu pentru luarea deciziilor de plasare a economiilor sau atragerea finanțărilor.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share