Politic

Expert în conflictul transnistrean: Semnarea unui acord cu Rusia înseamnă anularea înțelegerilor pe care le avem cu UE şi NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Expertul pentru politici de reintegrare și fost membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu a oferit un interviu în care a declarat că un acord militar între Federația Rusă și Republica Moldova, ar însemna anularea înțelegerilor pe care le avem cu Uniunea Europeană și NATO.

Reacția a venit în contextul propunerii venite din partea Federației Ruse, pentru a iniția procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu la întțlnirea cu șeful statului Igor Dodon.

Expertul spune că acest lucru nu ar trebui să ne sperie, pentru că, Șoigu a trebuit să vină la Chișinău cu o propunere care ar fi acceptată de populația din dreapta Nistrului în calitate de prim pas pentru restartul realțiilor moldo-ruse. Distrugerea unei cantități atât de mari de armament este imposibilă cu o singură cameră, oricât de performant ar fi utilajul. Mai mult, pentru aceasta este nevoie de un acord interstatal. Unul a fost semnat încă în 1992 doar că nu a fost ratificat de Rusia. Acum ori va fi ratificat acel acord, ori va fi încheiat altul. Aceasta va dura însă în timp.

Acesta spune însă că nu se va distruge nici măcar un obuz până la alegerile prezidențiale din Moldova, iar lichidarea depozitului nu înseamnă nicidecum retragerea armatei ruse. Mai mult, probabil Rusia va încerca să își mărească prezența militară.

În schimb, în opinia expertului, semnarea unui acord militar între cele două state, este un adevărat pericol. „Această colaborare presupune mai multe domenii, inclusiv pe segmentul pregătirea de luptă, doctrina militară, tactica de luptă, etc. Asta mai înseamnă că trebuie să fie definitivat inamicul. Nu poți lupta cu aerul. Iar aici Moldovei îi vor fi cerute lucruri, pur și simplu, inadmisibile. Noi suntem legați de Parteneriatul pentru Pace din cadrul NATO, suntem parte a altor acorduri cu UE. Dacă se va insista pe acest acord moldo-rus și aceasta va fi semnat, celelalte programe vor fi anulate, iar asta e un lucru grav”, scrie h1.md

loading...

Comments are closed.