Alte știri

Expertă în punctualitate: explică de ce unii oameni întârzie mereu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Punctualitatea este o calitate atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Cu toate astea, este o proba de netrecut pentru unii. Acest subiect a fost analizat de catre un grup de cercetatori de la universitatea de stat din San Diego, care au ajuns la concluzia ca exista doua tipuri de persoane.  Primul tip este persoana care are un ceas biologic, pentru care minutul dureaza 58 de secunde, iar al doilea tip este persoana a carui ceas biologic masoara minutul in 77 de secunde.

Este normal, asadar, ca persoanele din categoria B sunt mereu intarziate. De asemenea, persoanele din categoria B sunt mult mai relaxate, in timp ce persoanele din categoria A sunt intotdeauna agitate. Desi motivele intarzierilor sunt multiple, sunt nu putine cazurile cand subconstientul nostru ascunde cauze nebanuite.

Exista un numitor comun al diferitelor forme de intarziere: cel sau cea care se lasa asteptat/a „straluceste” prin absenta sa. Cand intarzie, persoana stie ca „exista un celalalt acolo, mereu, undeva, caruia i se testeaza reactia. Prin comportamentul sau, cel care intarzie impune un joc de seductie sau de putere. Asta poa­te fi o conventie sociala admisa, ca si ri­tua­lul sfertului de ora care se acorda femeii la o intalnire amoroasa. Dar poate sa fie si reflectarea unei atitudini mai perverse care consta in a-l obliga pe celalalt sa se gandeasca la el sau sa ii tolereze atitudinea.

Totusi majoritatea celor care intarzie sunt… mai optimisti. Ei cred ca-si pot indeplini indatoririle intr-un timp mai scurt decat ceilalti, in plus pot sa se ocupe de mai multe lucruri in acelasi timp.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci , daca te numeri printre cei care sunt mereu in intarziere, este sa iti promiti ca vei ajunge mai devreme la intalniri. Multe persoane isi pun ceasul cu 15 minute inainte, pentru a se asigura ca vor face acest lucru. De asemenea, este ideal daca ai putea sa-ti imbunatatesti modul in care percepi timpul. Probabil ca nu esti constient de timpul pe care unele activitati il presupun, iar acest lucru duce la intarzieri foarte mari. Incearca sa masori aceste activitati si sa iti faci un plan foarte bine pus la punct.

O alta varianta pentru a te ajuta sa te incadrezi mai bine in timp ar fi descompunerea unor activitati in mai multi pasi astfel incat iti vei pute estima mai bine cat timp iti va lua sa faci anumite lucruri. Punctualitatea este o dovada a respectului atat fata de propria persoana cat si in raport cu cei din jur, motiv pentru care e indicat sa ii acorzi atentie si sa o respecti intru totul.

loading...

Comments are closed.