Facebok a primit o amendă uriașă. Suma este de peste 700 de mln de euro

 

Rețeaua de socializare Facebook a fost amendată cu 746 de milioane de euro, cea mai mare amendă dată vreodată unei companii în baza Regulamentului General de Protecția a Datelor (GDPR), scrie Gândul.ro

Cazul a pornit de la o sesizare juridică făcută de un activist austriac pentru confidențialitate, Max Schrems, cu privire la preocupările rezultate din dezvăluirile lui Edward Snowden, conform cărora datele utilizatorilor din Europa nu sunt suficient protejate de agențiile de informații americane când sunt transferate peste Atlantic.

Decizia aparține Comisiei pentru protecția datelor din Irlanda, care este principalul organism de reglementare a confidențialității pentru Facebook și proprietarul său Meta în UE.

Meta, interdicție de a mai transfera date către SUA
Pe lângă amendă, Meta a primit interdicția de a mai transfera date către SUA.

Este puțin probabil ca decizia să intre în vigoare imediat, fiind de așteptat ca Meta să primească o perioadă de grație pentru a se conforma deciziei, care ar putea împinge orice suspendare spre toamnă, iar compania va face, cel mai probabil, recurs împotriva acestei decizii, potrivit TheGuardian.

În replică, șeful de politici al Meta, Nick Clegg, a declarat că suspendarea transferurilor de date pe baza clauzelor contractuale standard, un mecanism folosit de Facebook, ar putea avea „un efect de amploare asupra serviciile online pe care se bazează mulți oameni și afaceri”.

De altfel, autoritatea irlandeză de supraveghere a datelor a amendat Meta, care deține și Instagram, și WhatsApp, cu un total de aproape 1 miliard de euro, din septembrie 2021 și până în prezent.

Total
0
Shares
Total
0
Share