Externe

Finlanda va lua „în câteva săptămâni” o decizie privind aderarea la NATO. Suedia „dezbate posibilitatea”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Finlanda urmează să decidă „în câteva săptămâni” dacă va cere aderarea la NATO, a spus miercuri premierul finlandez Sanna Marin, citată de CNN.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Într-o declarație făcută în urma unei întâlniri cu premierul suedez Magdalena Andersson, Marin a spus că cea mai bună soluție ar fi o coordonare între cele două țări, pentru a lua decizii de securitate similare.

„Trebuie să avem o viziune asupra viitorului și folosim această perioadă pentru a analiza și, de asemenea, pentru a stabili opinii comune când vine vorba de securitate”, a spus Marin.

„Nu voi da un termen pentru luarea deciziilor, dar cred că e vorba de câteva săptămâni, nu de luni,” a adăugat ea.

Parlamentul Finlandei a primit miercuri un document privind schimbările mediului de securitate al țării după invazia Rusia din Ucraina. Raportul urmează să fie aprobat de parlamentari și făcut public miercuri.

Andersson a spus că Suedia încă dezbate posibilitatea aderării la NATO, amintind că în țara sa vor avea loc alegeri în septembrie.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit unor oficiali NATO citați de CNN. Aceștia au spus că discuțiile despre aderarea Suediei și Finlandei la alianță au devenit extrem de serioase după invadarea Ucrainei de către Rusia. Înalți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au declarat că problema a fost discutată la reuniunea ministerială a NATO de săptămâna aceasta, la care au participat miniștrii de externe de la Stockholm și Helsinki.

După apariția acestor informații, Kremlinul a reacționat spunând că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa.

„Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care oferă pace și stabilitate, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a spus Peskov.

loading...

Comments are closed.