Externe

Inflaţia în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inflaţia în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. Indicele preţurilor de consum a atins în martie 7%, comparativ cu 6,2% cât a fost luna anterioară, acesta fiind cel mai ridicat nivel începând din 1992, a anunţat, miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS), informează Digi24.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Creşterea inflaţiei a venit ca efect al majorării preţurilor la electricitate, gaze şi carburanţi, la transport, dar şi a preţurilor la materialele folosite în sectorul industrial, scrie agenția EFE, citată de Agerpres. Inflaţia a crescut cu mult peste nivelul de 6,7% estimat de analişti.

Potrivit lui Grant Fitzner, economist şef la ONS, majorarea generalizată a preţurilor a fost menționată în martie în contextul scumpirii carburanţilor.

„Preţurile la restaurante şi hoteluri au crescut semnificativ în martie, în timp ce, după scăderea de acum un an, s-au înregistrat creşteri la diferite tipuri de alimente”, a adăugat el.

„Preţurile produselor care ies din fabricile din Marea Britanie au crescut puternic”, a subliniat Fitzner, care a menţionat, printre altele, preţurile metalelor.

Pentru a frâna creşterea inflaţiei, Banca Angliei a majorat luna trecută de la 0,5% la 0,75% dobânda de referinţă, aceasta fiind a treia creştere consecutivă operată de bancă în acest scop. Experţii nu exclud o altă majorare a dobânzii, deoarece inflaţia este mult peste obiectivul de 2% stabilit de Banca Angliei.

loading...

Comments are closed.