FOTO // Beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni vor fi muzeificate

Cercetările arheologice la beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din bulevardul Grigore Vieru se află în plină desfășurare și avansează către o nouă etapă.

Se presupune că aici ar exista urmele clădirii Muzeului Bisericesc, iar municipalitatea planifică să inițieze un proiect de consolidare și muzeificare a acestor urme arheologice valoroase, scrie IPN

„Echipa de arheologi continuă să exploreze cu atenție aceste beciuri, sperând să descopere noi indicii și dovezi despre istoria și arhitectura clădirii”, precizează primarul capitalei, Ion Ceban.

Până acum s-a reușit restaurarea bolții unei încăperi din rețeaua de beciuri și restaurarea bolții accesului către beciuri de pe terasa din spatele clădirii. De asemenea, au fost restabilite zidurile fundației pe latura de est a clădirii, până la cota de calcare actuală a terenului adiacent.

„Urmează să fie investigate în detaliu urmele acestei clădiri istorice remarcabile, care reprezintă practic cea mai veche construcție din Chișinău. În acest sens, se planifică inițierea unui proiect de consolidare și muzeificare a acestor urme arheologice valoroase. Scopul acestui proiect este de a reabilita memoria locului și de a reconstitui istoria acestor edificii deosebit de importante pentru istoria Chișinăului”, menționează edilul.

Potrivit lui, de asemenea, cercetările arheologice pot contribui la dezvoltarea turismului cultural și la promovarea orașului ca destinație turistică.

Săpăturile arheologice au fost începute în anul 2021, fiind coordonate de profesorul Sergiu Musteaţă, în baza unui proiect executat de arhitectul Mihail Andrieș. Proiectul este implementat de Primăria municipiului Chișinău, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Pretura sectorului Râșcani, în colaborare cu Asociația ,,Monumentum”.

Total
0
Shares
Total
0
Share