Actualitate

FOTO // Campionat la Armwrestling cu participarea sportivilor de pe ambele maluri ale Nistrului, un exemplu eficient pentru reintegrare

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Moldova, ne confruntăm aproape în fiecare zi cu probleme ce țin de identitate. Transnistria, de exemplu nu este considerată parte a Moldovei de către mulți dintre cei ce stau la cârma țării la moment. În ultimul an politicienii de la Chișinău au fost preocupați mai mult de luptele pentru putere decât de progresele pe reglementarea conflictului transnistrean. Iar în timp ce mulți politicieni refuză să recunoască populația din stânga Nistrului drept cetățeni ai Republicii Moldova, federația națională sportivă de Armwrestling, condusă de către medicul neurolog și în același timp politicianul Alexandru Grumeza, dă un exemplu eficient pentru reintegrare, contribuind și susținând organizarea evenimentelor sportive cu implicarea atleților de pe ambele maluri ale Nistrului. Un exemplu de acest fel a fost și Cupa Transnistriei.

Astfel, pe 21 august, în Tiraspol a avut loc un campionat sportiv dedicat unui nou tip de sport pentru Transnistriaa – Armwrestling.

Menționăm că până în 2020 nu a existat Armwrestling în Regiunea Transnistreană, iar în momentul când Anatoli Semerenco, campion la powerlifting și președintele aceleiași federații sportive în Transnistria, a decis să implementeze și să dezvolte această disciplină de sport a fost mereu susținut de către Federația Moldovenească care deja are un background solid, inclusiv pe plan internațional – sportivul Daniel Procopciuc aducând de două ori titlul de campion mondial.

La competiție au participat în total 53 de sportivi de pe ambele maluri ale Nistrului. Transnistria a fost reprezentată de echipe din orașe: Tiraspol, Râbnița, Bender, Dubăsari și satele din regiunile Grigoriopl și Slobozia.

Lupta s-a desfășurat simultan la două mese și a fost arbitrată de sportivi de talie internațională, reprezentanți ai Federației de Armwrestling din Republica Moldova.

Nicoleta Bodrug – Chișinău, a câștigat locul 1 în rândul femeilor la luptele atât la mâna stângă cât și dreaptă.

La categoria tinerilor sub 15 ani, Dmitri Sinkariuc din Râbnița a luat locul unu, la ambele mâni.

Nikita Vozian din satul Ternovca a câștigat locul locul unu, la fel, la ambele mâni. la categoria tinerilor sub 18 ani.

La categoria de până la 70 kg, în lupta la mâna stângă victoria a fost a lui Andrei Curus din Chișinău, iar la mâna dreaptă a ocupat primul loc Igor Tomailî din localitatea Blijnii Hutor.

La categoria de până la 80 kg, primul loc la mâna stângă a fost ocupat de către Iurie Baltă din Chișinău, iar la mâna dreaptă Alexandru Tihonov, la fel, din Chișinău.

La categoria de până la 90 kg, Serghei Abașchin din Chișinău a lut primul loc pe ambele mâini.

La categoria peste 90 kg, Alexandru Oleinic a luat locul 1 la ambele mâni.

Câștigătorii la open atât brațul drept, cât și cel stâng au fost reprezentanții din Rîbnița, dar totuși, pe echipe, sportivii din Chișinău au reușit să aducă marele trofeu în capitală, astfel, cupa echipei fiind câștigată de echipa națională a Chișinăului.

Următoarea competiție a Cupei Moldovei este planificată pentru luna decembrie.

Autoritățile din Tiraspol au pus la dispoziția organizatorilor scena centrală din frumosul parc amenajat recent- Ekaterinenskii.

Potrivit președintelui federației naționale de Armwrestling, Alexandru Grumeza, atmosfera a fost una foarte intensă, cu spirit de competiție puternic exprimat, multe meciuri captivante, totodată relațiile de prietenie și bunăvoință nu au lipsit nici o clipă de la acest eveniment.

 

loading...

Comments are closed.