Alte știri

(Foto) Cum a avut loc Ziua Națională a Portului Popular 2018

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri, 24 iunie, în Republica Moldova a fost celebrată Ziua Națională a Portului Popular, ediția 2018. Manifestări de amploare dedicate acestei sărbători au avut loc atât în Chișinău, cât și în alte 45 de localități din 14 raioane ale țării. „Ziua Portului Popular” a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului din 2015, la inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, având drept scop promovarea costumului tradițional autentic și asigurarea continuității acestuia, ca simbol identitar.

Prezent la festivitatea de la Palatul Republicii, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a remarcat interesul crescând al publicului autohton, dar și al celui străin față de tradițiile și valorile noastre culturale, mulțumindu-le totodată partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului . „Iată că deja al treilea an consecutiv ne adunăm să cinstim costumul nostru tradițional. Mă bucură prezența tot mai numeroasă a reprezentanților diferitor etnii, dar și generații. Este foarte important ca tinerii să îndrăgească și să transmită mai departe mesajul de iubire și de măiestrie al strămoșilor noștri”, a declarat oficialul.

Un cuvânt de salut a adresat și E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, care a menționat că în acest an sărbătoarea coincide cu Ziua Universală a Iei, ceea ce constituie un bun prilej pentru promovarea valorilor culturale comune ale celor două state.

Ediția 2018 a Zilei Naționale a Portului Popular a cuprins trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete și costumul modern inspirat din cel tradițional, având drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Pe durata evenimentului au evoluat artişti profesionişti și colective folclorice, precum Orchestra națională de muzică populară „Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros; Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, dirijor Petre Neamțu; colectivele folclorice ,,Romanița” și ,,Vălenașii”; Corul popular din Tvardița, Ioana Căpraru, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz etc. Repertoriul inedit al lui Alex Calancea Band & „Lupii” a creat o atmosferă incendiară, spre deliciul publicului spectator.

cultura, Cum a avut loc Ziua Națională a Portului Popular, republica moldova, pdm, monica babuc,

guvernul filip, Ziua Națională a Portului Popular, republica moldova,

dansuri populare, cultura moldova, muzica populara, zinaida julea

loading...

Comments are closed.