Alte știri

FOTO // Întrevedere între miniștrii Aureliu Ciocoi și Péter Szijjártó. Despre ce a discutat șeful de externe cu omologul său ungar

Pinterest LinkedIn Tumblr

La data de 4 februarie 2020,  la Chișinău a avut loc întrevederea dintre Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Aureliu Ciocoi și omologul său ungar, Péter Szijjártó. Printre subiectele discutate, au fost specificate importanța acordată relației privilegiate dintre ambele state, precum și dorința comună de a valorifica și intensifica parteneriatul aprofundat dintre Moldova și Ungaria în diverse domenii de interes reciproc, inclusiv colaborarea pe dimensiunea multilaterală.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Vizita oficialului maghiar, exprimă un gest de încurajare și susținere a Republicii Moldova şi rolului său activ în cadrul Parteneriatului Estic, pentru că areare loc la mai puţin de un an de la precedenta sa vizită la Chişinău.

Cei doi miniștri au efectuat un schimb de opinii privind ultimele evoluții în implementarea Acordului de Asociere RM-UE și perspectivele relaţiilor moldo-comunitare. În context, Aureliu Ciocoi a exprimat recunoștință guvernului Ungariei pentru tot sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi în promovarea şi implementarea obiectivelor de modernizare a țării noastre.

În planul relațiilor bilaterale, au fost discutate diferite aspecte privind intensificarea relaţiilor economice şi modalităţile de amplificare a investiţiilor maghiare în Republica Moldova, dar și despre potențialul încă neexplorat de stimul a schimburilor economice.

În cadrul vizitei, oficialii au semnat un Memorandum de cooperare între Ministerele de Externe ale celor două țări în domeniul instruirii diplomatice, ceea ce va permite consolidarea cooperării între ambele ministere în domeniul formării reciproce a cadrelor diplomatice.

De asemenea, pe durata vizitei a fost semnat și Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educației, Culturii si Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe si Comerțului al Ungariei privind cooperarea în cadrul programului Stipendium Hungaricum pentru anii 2020-2022, care prevede acordarea burselor de studii tinerilor din Republica Moldova în cadrul noului program de cooperare educațional și științific moldo-ungar.

Citește și: VIDEO // Conferință de presă MAEIE: Prim-ministrul Ungariei va vizita, în timp apropiat, Republica Moldova

loading...

Comments are closed.