(foto) Moldoveancă din diaspora dezamăgită de Guvernul Maiei Sandu: „Ajunge, oamenii plâng în palme!”

culesul poamei, mesajul moldovencei din diaspora, moldovenii dezamagiti in Maia Sandu, Guvernul Sandu, 100 de zile ale Guvernului Maiei Sandu, ACUM, PAS, Platforma DA, ACUM PSRM

Tot mai mulți moldoveni aleg să-și exprime dezamăgirea față de activitatea Guvernului Maiei Sandu după cele 100 de zile de când ocupă funcția de Prim-ministru. Valeria Micleșanu, o moldoveancă din diasporă, fiind profund dezamăgită de situația politică din țară, a transmis un mesaj conducerii țării, în primul rând Prim-ministrului Maia Sandu. 

Mai jos publicăm întreg răvașul moldovencei din diaspora care atenționează conducerea țării că oamenii plâng în palme.

„Ajunge, oamenii plâng în palme!” sau „Țăranii au nevoie de ajutorul Guvernului” sunt doar câteva dintre replicile conaționalei, pentru a puncta cât de ignorată ar fi munca agricultorilor.

„Stimate doamne și stimat domn, vă scrie „cineva” din diasporă, „cineva” responsabil, care își exercită întotdeauna dreptul de vot și pășește meleagul natal de minim două ori pe lună. Nu o dată am avut dorința de a mă reîntoarce acasă, însă de fiecare dată statul mă alungă, prețuri mari la orice, locuri de muncă prost plătite și veșnicile campanii electorale „îmbrobodite” cu promisiuni și discursuri în care mă cheamă acasă și vin…

Vin des, vin foarte des, deoarece acasă-mi sunt părinții și pământul pe care îl lucrează cu atâta ardoare. Tăticul meu are o dragoste nebună față de pământul pe care îl lucrează și asta o transmite mai departe copiilor săi, aici întâlnesc la el fenomenul „Ion” al lui Liviu Rebreanu, însă cu o inima caldă, blajină, harnic, străduitor, veșnic îndrăgostit de pământ și familie.

Am văzut atâtea știri în care tinerii sunt implicați în proiecte frumoase în domeniul agriculturii, am zis că vreau acasă, vreau să fac ceva în țara mea, dar… dar… și iar dar… realitatea e alta! Azi avem un popor harnic, umilit la el acasă, îngropat în pământul pe care îl muncește ani de zile, știați oare câtă muncă depune un țăran muncitor la un hectar de vie?

1. Arat – 1400 de lei;
2. Cultivare – 1400 de lei;
3. Curățitul viei – (ai nevoie de minim 5 oameni) 5*250 lei = 1250 de lei;
4. Legatul, lăstăritul – Aici vom fi optimiști și zicem că faci asta doar cu familia, dacă o mai ai alături;
5. Săpatul viei – 1250 de lei;
6. Prășitul viei – 1250 de lei;
7. Stropitul – 7000 de lei;
8. Culesul viei – 1250 de lei.

Aici se adună cheltuieli de transport – 1000 de lei. Total ar fi 15.800 de lei. Și ăsta e un caz fericit, pentru că oameni să muncească nu prea găsești, iar dacă îi găsești ridică prețul sau ești nevoit să îi mai oferi alte servicii.
După atâta muncă într-un an secetos obții 4-5 tone de struguri, iar pentru un an roditor 14 tone pe hectar. Prețul pentru un kg de strugure Aligote și Sauvignon este anul acesta de 2,50 lei, vă imaginați, atâta muncă pentru 2 lei și 50 de bani?!

Să facem calculele: An secetos (anul 2019) 2,5*5 tone = 12.500 de lei -15.800 = -3300 de lei (muncești pentru ce? Pentru a pierde timp, sănătate, bani?). An roditor: 14 tone* 2,50 = 35.000 – 15.800=19.200 lei (nici 1000 de euro, umilitor).

Îmi dau lacrimile! Și vezi, Doamne, că nici de nimicul ăsta nu poți avea parte, pentru că fabricile îți închid porțile dând din umeri, iar dacă vezi o poartă deschisă nu îți dă banii, pentru că nici anul trecut nu ți-i i-au dat, nici anul ăsta nu o să vezi, decât dacă peste 2 luni, după care alte 2 luni, până la toamna următoare când iar vor fi alți struguri, aceeași oameni, unii îngropați undeva în cimitir de durere, care plecați peste hotare, care plângând cu roada în mână!

An de an aceeași poveste, an de an chinuiți și batjocoriți. Ajunge, vă rugăm ajunge! Este deja prea mult, nu poate un popor îndura atâta! Ne alungați din țară, ne dați foc inimilor și ne călcați onoarea! Unde vom ajunge, oameni buni, unde?

Țăranii au nevoie de ajutorul Guvernului, oamenii Moldovei plâng în palme, omorâm o țară întreagă… dați-ne o șansă și ajutați-ne părinții, iar nouă dați-ne șansa de a ne întoarce acasă. Cerem ajutor astăzi, mâine nu se știe ce va fi! Demonstrați-ne că sunteți pentru și lângă poporul pe care îl reprezentați! Mai avem o șansă sau… ? Fapte nu vorbe? Salvăm Țara?”, a transmis moldoveanca într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share