Externe

FOTO // Putin l-a premiat pe Kadîrov pentru rolul său în războiul din Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vladimir Putin l-a promovat pe Ramzan Kadîrov la rangul de general-locotenent pentru contribuția pe care a adus-o la invadarea Ucrainei, de care liderul cecen se folosește pentru a-și arăta loialitatea pentru președintele Rusiei și pentru a-și consolida puterea în Cecenia, scrie The Guardian, citat de Digi24.ro

Kadîrov a spus săptămâna aceasta că un asociat de seamă al său care ar fi jucat un rol cheie în asasinarea din 2015 a lui Boris Nemțov, fostul lider al opoziției din Rusia, a fost rănit în luptele purtate în orașul asediat Mariupol.

Cecenii au publicat imagini cu Kadîrov care l-a vizitat pe „dragul [său] frate”, Ruslan Geremeev, la spital. Videoclipuri postate în trecut îl arătau pe Geremeev luptând în Mariupol, inclusiv în zona primăriei care a fost recent capturată de ruși.

Familia lui Nemțov l-a acuzat de mult timp pe Geremeev că a fost creierul operațiunii de asasinare a politicianului rus. Cinci ceceni au fost găsiți vinovați de crimă în 2017, dar procesul a fost denunțat de rudele lui Nemțov și alți apropiați ai săi care spun că procedurile legale au fost organizate doar pentru a-i proteja pe cei care au pus la cale asasinatul.

Apropiații lui Kadîrov, asociați cu persoane implicate în asasinarea lui Boris Nemțov, pe frontul din Ucraina

Investigatorii au spus că au încercat să îl viziteze pe Geremeev la proprietatea sa din Cecenia, dar „nimeni nu le-a deschis ușa”. Aceștia au spus că șoferul lui Geremeev, Ruslan Muhudinov, a fost unul dintre organizatorii crimei și că i-ar fi premiat pe cei cinci inculpați cu milioane de ruble pentru rolul lor în asasinarea lui Nemțov.

Atât Muhudinov, pe care investigatorii ruși încă nu au putut să îl audieze, cât și Zaur Dadaev, cel acuzat că l-a împușcat pe Nemțov, fac parte dintr-o unitate paramilitară asociată cu Kadîrov. Participarea lui Geremeev pe linia frontului în Ucraina este atât o demonstrație a puterii lui Kadîrov, cât și a abilității aliaților săi de a sfida Justiția din Rusia, scrie The Guardian.

Kadîrov a denunțat trativele de pace dintre Rusia și Ucraina, chiar și în timp ce Rusia a anunțat că își va reduce activitatea militară din jurul Kievului. „Trebuie să terminăm ce am început”, a declarat Kadîrov.

loading...

Comments are closed.