FOTO // Salvatorii IGSU au pregătit 69 de locuri în toată țara în care se vor putea scălda creștinii de Bobotează

Salvatorii au pregătit 69 de locuri în toată țara în care se vor putea scălda mâine creștinii ortodocși de stil vechi de Bobotează, au declarat astăzi reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în timpul unui exercițiu demonstrativ, care s-a desfășurat la un lac din capitală, scrie Radiomoldova.md

În timp ce unii cetățeni spun că au intrat în apa rece chiar și la minus 36 de grade, alții susțin că vor pleca la biserică doar ca să ia agheasmă, dar nu se vor scălda.

Unii moldoveni spun că se tem să nu răcească și nu vor intra în apa rece de Bobotează, iar alții susțin că s-au scăldat de Botezul Domnului și la minus 36 de grade.

„Eu m-am scufundat în apă de Bobotează la minus 36 de grade, eram în Federația Rusă m-am scăldat într-un lac din apropierea Munților Ural. Preotul a sfințit apa, pe urmă am intrat în lac, gheața era foarte groasă”.

„O să mă duc la biserică, dar sunt bătrână și nu pot să mă scald acum în apă. Tinerii care sunt sănătoși se pot scufunda”.

„Nu o să mă scald de Bobotează”.

„Nu cred că o să reușesc să ajung la biserică, dar în apa rece nu o să intru cu siguranță”.

„Dacă o să am timp liber o să mă scald de Bobotează. În anii precedenți mă scufundam”.

„Nu mă scald pentru că iarna risc să răcesc”.

„O să mă duc la biserică să iau agheasmă, dar nu reușesc să mă scald pentru că sunt la serviciu. Când nu eram la muncă mă scăldam cu regularitate de Bobotează”.

Cei care vor să respecte acest ritual de Bobotează trebuie să intre în apă treptat pentru ca organismul lor să se deprindă cu temperatura joasă, a declarat astăzi în timpul unui exercițiu demonstrativ, desfășurat în lacul Parcului „Boris Glavan” din sectorulul Râșcani al capitalei, șeful Serviciului protecție radioactivă, chimică și medico-biologică, Igor Mocanu.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să-și ia un prosop și să nu stea mult timp în apă.

„Imediat ce persoana a ieșit din apă trebuie să fie acoperită cu un prosop ca să evităm apariția hipotermiei. Aceasta trebuie să se adăpostească într-o încăpere caldă, să bea un ceai cald și să evite să consume alcool”.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Republica Moldova au fost amenajate 69 de locuri în care se pot scălda creștinii ortodocși care sărbătoresc mâine Boboteaza, dintre acestea 10 sunt amenajate în municipiul Chișinău.

De asemenea, 50 de echipe mobile formate din 93 de salvatori vor monitoriza ca oamenii să se scalde doar în locurile autorizate.

Total
0
Shares
Total
0
Share