Franţa: Submarinul «La Minerve», dispărut în 1968, a fost regăsit după 51 de ani

in, mediterana, submarin, disparut, in urma cu, 51 de ani, avea la bord, 52 de persoane,

Submarinul La Minerve a fost regăsit în largul orașului port Toulon, în Mediterana. Submersibilul a dispărut în urma cu 51 de ani. Avea la bord 52 de persoane, relatează RFI.ro

Căutările pentru găsirea epavei au fost reluate după mai bine de 50 de ani după dispariția submersibilului și a celor 52 de membri ai echipajului.

Florence Parly, ministrul francez al Armatelor a anunţat luni că submarinul dispărut pe 27 ianuarie 1968 în Mediterană, în apropiere de Toulon, a fost găsit.  «Este un succes, o eliberare, un act de curaj. Mă gândesc la familiile care au aşteptat acest moment de mult timp”, a scris pe Twitter oficialul.


După 51 de ani de tăcere şi durere pentru familiile echipajului ce se afla la bordul submarinului, vestea a venit în această dimineaţă.

Seabed Constructor este o navă americană privată care, în urmă cu cinci zile a ajuns în apropiere de Toulon. Cu ajutorul unor drone, duminică, pe 21 iulie, a fost reperată epava, la 45 de Km vest de Toulon.

Tot Seabed Constructor, găsea la finele lui 2018, submarinul San Juan scufundat în Atlantic, în largul costelor Argentinei.

La Minerve se afla la o adâncime de 2 350 de metri. Nava a fost identificată în mod formal.

Implozia submarinului s-a produs pe fondul presiunii înregistrate în momentul scufundării, cel mai probabil ca urmare a unei avarii înregistrate în timpul unui exerciţiu.

Cu ocazia marcării a 50 de ani de la tragicul eveniment, familiile celor care au dispărut odată cu acest submarin, au decis să îi ceară ministrului Armatelor să relanseze căutările pentru a fi găsit submarinul.

Florence Parly a susţinut operaţiunea iar în februarie 2019 au început primele demersuri pentru mobilizarea unui buget şi a forţelor necesare. A fost calculată o nouă zonă de căutare iar din 4 iulie, o navă franceză a parcurs o nouă suprafaţă, cu ajutorul unei drone, înainte ca Seabed Constructor să se alăture operaţiunii.

În momentul în care submarinul a dispărut, marina franceză a efectuat căutări timp de cinci zile. O nouă campanie a avut loc în 1969 şi a durat 13 zile, fără succes însă, la fel ca toate celelalte sondări ale acestei zone din Mediterană, aflate în apropiere de Toulon astfel că dosarul a fost închis şi clasat secret.

Total
0
Shares
Total
0
Share