Social

General român: Acestea sunt cele trei situații când serviciul militar ar trebui să fie obligatoriu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că Republica Moldova va renunța la serviciul militar obligatoriu, pentru transformarea armatei noastre într-o armată profesionistă, formată din soldați angajați prin contract. Cum și era de așteptat, inițiativa a stârnit multe discuții în societate. În timp ce experții militari, foștii miniștri ai Apărării susțin inițiativa, unele forțe politice, precum PAS-ul Maiei Sandu și membri ai societății civile afiliați acestui partid politic, au criticat ideea, pledând ca în continuarea serviciul militar să fie obligatoriu.

România a renunțat la serviciul militar obligatoriu în 2007, serviciul militar fiind de atunci pe bază de contract sau voluntariat. Generalul-locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu a declarat pentru Radio România Actualităţi, la emisiunea Vocea Armatei, care sunt cele trei situații în care o țară trebuie să aibă serviciul militar obligatoriu: țara să fie sub stare de asediu, să fie declarată mobilizare sau stare de război.

”Doar în trei stări poate fi reluat stagiul militar obligatoriu: asediu, mobilizare sau război, dar noi avem în acest moment o situaţie de pace. Aceasta nu înseamnă că nu asistăm la o degradare a situaţiei de securitate regională. Această deteriorare nu a ajuns să impună una dintre cele trei stări, dar pune problema unei forţe naţionale de rezervă pe un alt plan, al voluntariatului”, a spus generalul-locotenent Bălăceanu.

În același timp, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern. Acest plan de acțiuni prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu.

„Această acţiune este una complexă, care presupune inclusiv revizuirea bugetului în domeniul apărării. Pe lângă aspectul financiar, va fi ajustat procesul de instruire a soldaţilor şi sergenţilor angajaţi prin contract şi a ghidului de carieră militară pentru aceştia, sistemul de mobilizare şi instruire a rezerviştilor şi va fi modificat sistemul de recrutare a militarilor. O altă acţiune va fi modernizarea graduală a infrastructurii unităţilor militare, precum şi a tehnicii de luptă şi armamentului din dotare”, mai transmite ministerul.

În prezent, în majoritatea statelor lumii, cum ar fi SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, România, Polonia etc., serviciul militar este pe bază de contract, armata fiind obligatorie în special în țările comuniste sau fost comuniste, precum Coreea de Nord, Federația Rusă sau Belarus.

 

loading...

Comments are closed.