GRAFIC // Expert în statistică ne recomandă să stăm acasă pentru a reduce numărul de infectări cu COVID -19

 

Mihai Bologan, expert în statistică, a făcut o comparație dintre situația epidemică din Italia și cea de la noi, ajungând la concluzia că cea mai bună metodă de a combate răspândirea virusului este de a sta acasă, transmite Telegraph.md

“Am făcut o comparație a primelor 17 zile de la apariția primului caz de infectare cu COVID19 în Italia (15 februarie 2020) și în Moldova (9 martie 2020). La noi, în ziua a 17a avem 149 de cazuri, în Italia, în a a 17-a zi erau înregistrate 2036 de cazuri.

Asta ar însemna că începând cu ziua a doua, în mediu, în Moldova, numărul de cazuri a crescut de 1.367 ori în fiecare zi. În Italia, acest coeficient e 1.61 ori zilnic. S-ar părea că diferența-i un fleac, dar timp de 16 zile se observă o discrepanță enormă între numărul de cazuri. Prin aceasta e importantă izolarea, deoarece ea micșorează acest coeficient.

Se poate observa pe grafic că în ambele țări, în prima săptămână numărul de cazuri înregistrat era foarte mic și a început să crească începând cu ziua a 8-a.

Pe de altă parte, populația Italiei e cam de 20 ori mai mare ca a Moldovei. Respectiv, raportat la numărul populației, situația la noi e mai rea decât în Italia în ziua a 17-a (Italia ar fi avut vreo 3000 de cazuri cu aceeași incidență de îmbolnăvire ca în Moldova).

După ziua a 17-a, situația din Italia a evoluat catastrofal. La ei azi se va ajunge la ziua a 40-a, iar evoluția între ziua a 39-a și prima a înregistrat creșteri a numărului de cazuri de 34% în mediu, în fiecare zi, deci cu un ritm mai mic decât în primele 17 zile. În Italia prima scădere a numărului de molipsiri s-a înregistrat abia în ziua 37-a, comparativ cu ziua 36-a.

Dacă în Moldova se va repeta scenariul din Italia, având un coeficient de îmbolnăviri noi mai mic, atunci am putea ajunge în ziua a 39-a la circa 16 mii de cazuri de îmbolnăvire (Italia are în ziua 39-a 69 mii cazuri înregistrate). Totuși, aceasta e o simplă extrapolare. Dacă vom #staacasă și vom reduce numărul de contacte, viteza de creștere poate decelera și putem să ajungem la o scădere a numărului nou de cazuri chiar mai rapid ca Italia.

Fiți precauți, noi nu vrem ca-n Italia.”

Citește și: O persoană care este infectată cu coronavirus ar putea să transmită boala caltor 59.000 de persoane

Total
0
Shares
Total
0
Share