Economic

Guvernul a aprobat încă două măsuri de susținere a companiilor afectate de COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului Republicii Moldova, au fost aprobate încă două măsuri de susținere a companiilor din țara noastră, inclusiv a celor afectate de COVID-19, transmite Telegraph.md

Prima măsură este Programul de subvenționare a dobânzilor. Programul respectiv este conceput să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020. Scopul programului constă în acordarea suportului întreprinderilor care contractează credite fără a restricționa destinația acestora (achitarea salariilor, mijloace circulante, investiții) prin compensarea sumei dobânzii lunare achitate sau care urmează a fi achitată pentru creditele contractate.

Condițiile de creditare:

Pentru acest program, Guvernul prognozează un impact bugetar în sumă de până la 90 de milioane de lei.

A doua măsură stabilește cadrul juridic pentru implementarea Programului de rambursare a TVA-ului destinat perioadei ulterioare.

Programul urmărește oferirea contribuabililor plătitori de TVA a dreptului de a solicita rambursarea TVA ceea ce va spori semnificativ lichiditatea întreprinderilor. Este de menționat că conform declarației privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019, peste 16 mii de agenți economici au înregistrat sume TVA destinate pentru perioada ulterioară.

Suma TVA destinate pentru perioada ulterioară se determină ca diferența dintre suma totală TVA colectată (suma TVA aferentă vânzărilor, inclusiv ajustările și avansurile) și suma TVA spre deducere (suma TVA aferent procurărilor, inclusiv importurilor și ajustările, suma TVA din perioada precedentă, și suma TVA restituită).

Potrivit estimărilor, impactul bugetar al acestui program va fi de 1 miliard de lei.

Aceste măsuri au fost incluse în proiectul de lege, aprobat astăzi în ședința Guvernului, care va fi transmis spre examinare și aprobare Parlamentului Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.