Politic

Igor Dodon a oferit detalii despre vizita sa în Fedrația Rusă. Ce va negocia președintele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că, săptămâna viitoare, marți, cu rută ordinară, împreună cu colegii din instituția prezidențială se vor deplasa la Moscova, Federația Rusă, informează TRIBUNA, citat de Telegraph.md

„Scopul este participarea la parada care va avea loc pe data de 24 iunie curent, în legătură cu Marele Război pentru Apărarea Patriei. Sunt 75 ani”, a spus Dodon, în cadrul ediției speciale „Președintele răspunde”.

Totodată, șeful statului a menționat că planifică să aibă și unele întrevederi importante bilaterale. „Cu colegii din Rusia vreau să discut 3 aspecte importante.

În primul rând, ceea ce ține de exporturi. Vă aduc aminte că regimul preferențial de exporturi fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești în Rusia expiră pe data de 30 iunie. Adică, dacă nu se schimbă nimic, atunci pe 1 iulie deja trebuie să plătim taxă vamală la import. Taxele sunt destul de impunătoare. De aceea, unul din primele subiecte care îl voi discuta cu dl. Putin, dl. Kozak, este ca să rugăm partea rusă ca aceste înlesniri să fie prelungite. Este crucial ca înlesnirile acestea să fie în continuare prelungite până la sfârșitul anului.

Al doilea subiect ține de autorizațiile pentru transport. Este o problemă care apare periodic în ultimii doi-trei ani, cu regret. Noi avem 16 mii de autorizații pe an: 8 mii pentru semestrul I și 8 mii pentru semestrul II. Cu regret, ele nu sunt suficiente. Vrem să obținem un număr suplimentar de autorizații pentru transportul nostru de mărfuri.

A treia problemă – tot ceea ce ține de creditul rusesc și, în general, un suport suplimentar pentru RM. Este o problemă mai complexă, mai complicată, în condițiile când Moldova, cu regret, la inițiativa unor populiști din Parlament, a ratat obținerea creditului rusesc. Este un subiect sensibil care urmează să-l discut”, a mai spus Dodon.

Citește și: PLDM va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale și optează pentru alegeri anticipate

loading...

Comments are closed.