În plin scandal, SIS o salvează pe Maia Sandu? A emis un comunicat prin care sesizează un ”război hibrid”

Maia Sandu la SIS

În plin scandal despre mita pentru Maia Sandu, Serviciul de Informații și Securitate, aflat în subordinea Președinției, a publicat un comunicat de presă prin care sesizează un ”război hibrid”. În mod evident, ieșirea SIS este pentru a distrage atenția publică de la subiectul privind suma de 30 mii de euro pentru șefa statului.

Cine minte despre mita pentru Maia Sandu? Primăria Timișoara – da, Președinția – ba

Potrivit informației expediate presei, SIS susține că a identificat un grup de persoane care ar vrea să bage zâzanie între Republica Moldova și Ucraina.

Comunicatul SIS este foarte straniu, deoarece se anunță o pretinsă infracțiune înainte ca să fie efectuate careva acțiuni speciale. Astfel, pretinșii infractori au fost informați, astăzi, că autoritățile cunosc numele și intențiile lor, deci ar trebui să fugă. În materie penală, astfel de acțiune se numește favorizarea infractorului.

CNA confirmă recepționarea demersului prin care se cere ca Maia Sandu să poată primi mită

Comunicatul SIS:

Serviciul de Informații și Securitate informează opinia publică că a intrat în posesia de date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea noastră și securitatea regională.

Țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sunt:

  • compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
  • scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;
  • reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Astfel, conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.

Reiterăm că scopul campaniei de dezinformare și manipulare este de a afecta relațiile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și a diminua intensitatea cooperării la toate nivelele. Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune.

SIS atrage atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

Recomandăm cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale și credibile. Serviciul își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare și în interesul Republicii Moldova și va reacționa prompt la orice amenințare îndreptată împotriva securității naționale.

Total
1
Shares
Total
0
Share