Alte știri

În primele șase luni ale anului, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 34,9 miliarde lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada ianuarie – iunie 2021 la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 34,9 miliarde lei, fiind în creștere cu 5,9 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 38,2 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 5,7 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,3 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 9,6 miliarde lei.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Veniturile bugetului de stat în primele 6 luni a anului 2021 au constituit 21,5 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat  cu  4,0 miliarde lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 9,6 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 12,6 miliarde lei, fiind în creștere cu 2,7 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 26,3 miliarde lei, mai mult cu 4,0 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 4,8 miliarde lei și este la același nivel cu perioada similară a anului precedent. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,9 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-iunie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

loading...

Comments are closed.