Actualitate

În ședință ordinară, Parlamentul UE a votat actul care acordă Moldovei o șansă de împrumut. Urmează Consiliul UE, în iunie

Pinterest LinkedIn Tumblr

După cum am scris în articolul 6 mai 2020, Parlamentul Uniunii Europene a aprobat, în ședința ordinară de astăzi, documentul care acordă Moldovei șansa de împrumut a sumei de 100 mln. €. Conform procedurii, următorul pas este votul în Plenul Consiliului UE, ședința ordinară fiind stabilită pentru perioada 18-19 iunie curent, informează Telegraph.md

La 22 aprilie 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, dat fiind faptul că tot mai multe țări se confruntă cu o criză economică profundă, Comisia Europeană anunța un pachet condiționat de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de EURO pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate. Din această sumă, Republicii Moldova a fost promisă suma de 100 de milioane de lei, dar ”sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile” (vezi aici comunicatul oficial).

Comisa anunța că pachetul a fost expediat spre adoptare de către Parlamentul European și Consiliul UE, conform procedurii obligatorii.

Procedural, în urma adoptării propunerii de către Parlamentul European și Consiliul UE, Comisia va fi pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei și după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.

loading...

Comments are closed.