”Ajutorul” european de 100 mln.€: Promis și anunțat cu aplauze, dar neaprobat și neachitat până în prezent

La 22 aprilie curent, în contextul pandemiei de coronavirus, dat fiind faptul că tot mai multe țări se confruntă cu o criză economică profundă, Comisia Europeană anunța un pachet condiționat de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de EURO pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate. Din această sumă, Republicii Moldova a fost promisă suma de 100 de milioane de lei, dar ”sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile” (vezi aici comunicatul oficial).

Deși au trecut exact trei săptămâni de când a fost anunțat cu aplauze și ovații, ”ajutorul” din partea UE nu a fost aprobat până în prezent și nu a mai ajuns în conturile Republicii Moldova.

Comisa anunța că pachetul a fost expediat spre adoptare de către Parlamentul European și Consiliul UE, conform procedurii obligatorii. Având în vedere necesitatea urgentă a acestui sprijin, Comisia menționa că mizează pe cooperarea co-legislatorilor pentru a asigura adoptarea rapidă a propunerii.

Procedural, în urma adoptării propunerii de către Parlamentul European și Consiliul UE, Comisia va fi pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei și după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.

Potrivit agendei Parlamentului European (vezi aici proiectul agendei), pachetul condiționat de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de EURO pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate va fi pus în discuție procedurală tocmai în perioada 13-16 mai curent, atunci când europarlamentarii vor avea și posibilitatea să înainteze amendamente sau să ceară separarea proiectului în mai multe părți. Mai mult, este menționat că există și posibilitate acordării unui vot de respingere totală a propunerii venite din partea Consiliului UE, iar aceasta înseamnă că banii promiși nu vor mai fi acordați.

Din câte se cunoaște, Consiliul Europeni, forumul decizional în acest caz, va avea loc tocmai în perioada 18 – 19 iunie 2020 (vezi aici agenda oficială), dar nu se știe dacă pachetul de ”ajutor” din partea UE va fi examinat în cadrul acestei sesiuni sau dacă va fi lăsat pentru reuniunea din 15 – 16 octombrie, mai cu seamă că subiectul nu este inclus pe ordinea de zi a sesiunii Parlamentului UE din 13-16 mai, la capitolul decizii finale, el fiind doar la nivel de proiect în dezbateri și nefinalizat.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share